CORONAVIRUS | Nelu Tătaru, despre „managementul doar strict politic” din spitale: O conducere slabă tot timpul va acuza subfinanţarea / Ministrul Sănătății verifică vineri situația din Neamț

Publicat: 10 04. 2020, 10:35
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că un management slab al unui spital și care gândește strict în cheie politică întotdeauna va acuza subfinanțarea unității medicale. Tătaru a explicat cum funcționează procesul de aprovizionare a spitalelor cu echipamente, în plină epidemie de coronavirus, și a dat de înțeles că, din cauza incompetenței din conducerea unor spitale, acestea au avut stocuri zero și a fost nevoie de intervenția Ministerului. Vineri, Nelu Tătaru va verifica situația de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, unitate care a anunțat că nu mai face față numărului de bolnavi cu COVID-19. Florin Apostoae, directorul interimar al spitalului, a fost revocat joi.

Nelu Tătaru, despre problemele de management din spitalele românești

Ministrul Sănătății a declarat, pentru Digi24, că șefii de spitale au cel puțin patru surse de finanțare și, cu toate acestea, stocurile unora dintre unități erau goale la începutul epidemiei.

Tătaru a explicat faptul că fiecare spital are distribuitori, producători, importatori și un plan de achiziții. Dacă acești factori implicați nu mai răspund, Ministerul Sănătății intervine prin Unifarm, care cumpără din țară și din afară echipamentele, materialele și testele necesare.

„Deci Ministerul Sănătăţii este cel care suplimentează un stoc care trebuie să fie la o limită, dar în unele unităţi sanitare era pe zero. Ministerul Sănătăţii este cel care completează, sau gestionează în momentele de criză nişte resurse care nu se mai găsesc”, a explicat Tătaru, pentru Digi24.

Ministrul Sănătății a insistat că e treaba conducerii spitalelor să se pregătească și să gestioneze astfel de situații de criză.

„Cât timp o să avem o realizare a unui management doar strict politic, fără a avea un profesionist, nu putem avea pretenţia că ştim să gestionăm banii care vin. Un management slab tot timpul va acuza subfinanţarea, un manager bun va investi și va fi pregătit măcar parţial”, a mai declarat Ministrul Sănătății.

Anterior, Nelu Tătaru declarase că se vede subfinanțarea cronică a sistemului sanitar din România. Pe de altă parte, „la mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare”.

Ministrul Sănătății anunță schimbări după terminarea crizei COVID-19

Nelu Tătaru a mai precizat că declanșarea crizei coronavirusului a acutizat neînțelegerile deja existente între unii manageri de spitale și subordonații lor.

El a mai spus că, după ce va trece epidemia, va evalua fiecare unitate spitalicească în parte, deoarece schimbările sunt absolut necesare „și în ceea ce privește accesul la funcția de manager, și în ceea ce privește circuitele și atribuțiile pe care ar trebui să le aibă fiecare unitate sanitară, poate nişte autorizaţii și acreditări nu așa ușor date, poate nişte angajări nu atât de uşor făcute, poate de o implicare mai mult şi mai serioasă a autorităţii locale”.

Nelu Tătaru, verificări vineri la Spitalul Județean Piatra Neamț

Ministrul Sănătății se va afla vineri în județul Neamț, acolo unde va verifica situația din Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț.

„Ministrul Sănătății va discuta cu autoritățile administrative și medicale locale, dar și cu personalul medical din unitatea sanitară. Nelu Tătaru va fi însoțit de coordonatorul regional desemnat pentru gestionarea crizei de COVID 19 în Regiunea NE, Lucian Indrei”, se arat într-un comunicat oficial.

Totul după ce conducerea Spitalului Județean Piatra Neamț a anunțat că 30 de pacienți cu COVID-19 vor ajung la Iași deoarece ei nu mai reușesc să facă față, personalul fiind limitat.

Joi seară, Florin Apostoae, directorul interimar al unității spitalicești, a anunțat la Antena 3 că a fost revocat din funcție. El a susținut că, probabil, la conducere se vrea un medic epidemiolog, dată fiind epidemia de coronavirus, or el este specializat în medicina de urgenţă.

Joi, Tătaru a fost la spitalele din Deva, Cluj-Napoca și Sibiu și a anunțat că se va deplasa în toate județele care au raportat peste 100 de infectări cu coronavirus.