CORONAVIRUS | Ministrul Nicolae Ciucă a vorbit cu secretarul american al Apărării, Mark Esper. Pe agenda discuțiilor, „acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China” în timpul pandemiei

CORONAVIRUS | Ministrul Nicolae Ciucă a vorbit cu secretarul american al Apărării, Mark Esper. Pe agenda discuțiilor, „acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China” în timpul pandemiei
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a avut o convorbire marți, la telefon, cu omologul său american, Mark T. Esper. Pe agenda discuțiilor au figurat cooperarea dintre armatele celor două țări, ajutorul reciproc în eforturile de combatere a epidemiei de coronavirus, perspectivele de consolidare a prezenţei forțelor americane pe teritoriul României, situația mediului de securitate mai ales din zona Mării Negre, precum și acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă.

Ministrul Nicolae Ciucă, discuție cu secretarul american al Apărării, Mark Esper, în contextul pandemiei de coronavirus

Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, a avut marți o convorbire la telefon cu Mark T. Esper, secretarul american al Apărării. Oficialii au abordat mai multe subiecte, inclusiv cooperarea între armatele celor două țări, sprijinul reciproc în lupta cu pandemia de SARS-CoV-2 sau acțiunile de dezinformare ale Rusiei și Chinei.

A fost remarcată evoluția relațiilor militare bilaterale, asigurată în cadrul Parteneriatului Strategic, și au fost analizate opțiunile privind evaluarea acestor relații din ultimii zece ani și direcțiile de consolidare, prin constituirea unui grup de lucru la nivel de experți.

De asemenea ministrul român și secretarul american au discutat despre perspectivele consolidării prezenței americane pe teritoriul românesc, dar și despre oportunitățile oferite de țara noastră pentru modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor facilități militare.

Un alt subiect abordat de Ciucă și Esper a ținut de situația de securitate mai ales din regiunea Mării Negre, cu precădere în contextul epidemiei de COVID-19. A fost remarcat ajutorul pe care cele două țări și l-au acordat reciproc. „Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de acțiunile de dezinformare desfășurate de Rusia și China în această perioadă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Au fost analizate, totodată, și alte subiecte de pe agenda NATO. „În context, ministrul român a prezentat succint omologului american stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP) a NATO pe flancul estic aliat, evidențiind rolul important al României în dezvoltarea structurilor de comandă-control aliate în regiune”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Pandemie de coronavirus. Cum profită China și Rusia

La începutul lunii mai, Mark Esper, secretarul american al Apărării, a acuzat Rusia și China că profită de criza COVID-19 pentru promovarea propriilor interese în Europa.

SUA „sunt conștiente că unele (țări) vor încerca să folosească pandemia ca o metodă de a investi în industria critică și infrastructură, cu efect asupra securității pe termen lung. Potențialii oponenți vor încerca, aproape sigur, să își promoveze interesele pentru a crea diviziuni în NATO și Europa. Huawei și 5G sunt un exemplu important al acestei activități maligne desfășurate de China”, a declarat Esper.

Afirmațiile au venit în contextul în care oficialii americani dau vina pe regimul de la Beijing pentru situația în care a ajuns acum întreaga planetă. De altfel, în ultimele săptămâni au apărut în presa internațională tot mai multe articole și investigații despre cum regimul comunist condus de Xi Jinping a ascuns săptămâni bune gravitatea bolii și capacitatea ei de răspândire, lucru ce a făcut ca toată lumea să pornească cu stângul lupta cu pandemia. Și Organizația Mondială a Sănătății, mai precis conducerea ei, a fost acuzată că a făcut jocurile Chinei. Rezultatul se vede astăzi în numărul de bolnavi și morți. În acest context, au existat inclusiv speculații că Beijinul a întârziat cu avertismentele tocmai pentru a câștiga timp să-și facă stocuri de produse medicale.

În acest moment, SUA reprezintă epicentrul pandemiei de COVID-19, cu peste 1,4 milioane de îmbolnăviri și aproape 83.500 decese. Peste 296.700 de persoane depistate pozitiv cu coronavirus s-au vindecat acolo, dar alte aproape 16.500 sunt în stare gravă. La fel ca în restul lumii, și americanii riscă o extindere a bolii, dat fiind că nevoia de repornire a economiei este tot mai presantă.

În România, numărul infectărilor a ajuns, miercuri, la 16.002. Aproape 8.000 de persoane s-au vindecat, arată cel mai recent bilanț. În schimb, 1.016 pacienți COVID-19 au decedat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie