CORONAVIRUS. Ministrul Marcel Boloș: Stimulentul de 2.500 lei/lună pentru personalul medical care luptă cu epidemia de COVID-19 va fi decontat din fonduri europene

Publicat: 15 04. 2020, 15:43
Foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene vin, miercuri, cu precizări despre acordarea stimulentului financiar pentru medici, personalul medico-sanitar, paramedical și personalului auxiliar care se va ocupa de transportul transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Autoritățile precizează că stimulentul de 2.500 de brut/lună/persoană va fi acordat inițial din fondul de salarii al unității sanitare angajatoare și va fi decontat ulterior din fonduri europene.

De asemenea, în cocumentul transmis de ministrul Marcel Boloș se mai arată că acest stimulent nu va fi impozitat cu 10%, așa cum prevede legea, dar va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuțiilor, respectiv asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă reglementată la titlul V „Contribuții sociale obligatorii“.

Ministrul Boloș, despre deontarea acestor sume din fonduri europene

Conform ministrului Marcel Boloș, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Una dintre acestea se referă la plata acestui stimulent de către unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale.

O altă condiție impusă de reprezentanții Bruxellesului este ca totți cei care beneficiază de această plată să fie numiți prin decizie a conducătorului unității sanitare angajatoare.

De asemenea, se cere ca unitatea medicală să facă parte din rețeaua sanitară COVID.

În document se mai precizează că medicii, personalul medico-sanitar, paramedical și personalului auxiliar care se va ocupa de transportul transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 vor beneficia de stimulentul de 2.500 de lei cât timp este în vigoare starea de urgență.

Nu în ultimul rând, Boloș precizează că stimulentul de risc medical se acordă o singură dată, “la acordarea drepturilor salariale în perioada declarării stării de urgență, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 și are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical.”

Cum se face plata stimulentului către medici și personalul auxiliar

Reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene mai precizează că plata stimulentului pentru angajații sistemului sanitar care lucrează în prima linie pe timpul pandemiei de cOVID-19 se va face prin transferuri din bugetul fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat prin ordonatorul principal de credite.

O particularitatea aparte intervine la serviciile de ambulanță județene sau din București. Aici, plata se va face de la bugetul de stat.

De asemenea, pentru unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, sumele necesare acordării stimulentului se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite.

Iohannis a propus bonusul pentru cadrele medicale care luptă cu COVID-19

Amintim că prședintele Klaus Iohannis a propus în data de 2 aprilie un bonus de 500 de euro pentrucadrele medicale care îngrijesc pacienții bolnavi de coronavirus și a cerut Guvernului să identifice fonduri europene de unde pot fi recuperați acești bani.

Președintele a precizat că vine cu această propunere după ce a purtat mai multe discuții și conștient fiind că medicii, asistentele și restul personalului din spitale care au grijă de pacienții infectați cu noul virus se găsesc într-o situație de stres major și se expun unui pericol suplimentar.