CORONAVIRUS | Ministerul Sănătății: Peste 44.000 de angajați din sistemul sanitar, care au îngrijit pacienți COVID-19, vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie
Ministerul Sănătății a anunțat, luni, că peste 40.000 de angajați ai sistemului sanitar aflați în prima linie de luptă cu epidemia de coronavirus vor primi stimulentul de 2.500 de lei brut la salariu, aferent lunii aprilie. Suma va fi plătită de statul român, urmând ca ulterior să fie recuperată din fonduri europene. La începutul lunii aprilie, președintele Klaus Iohannis a propus ca personalul medical ce îngrijește pacienții COVID-19 să primească un bonus de 500 de euro, în semn de recunoștință pentru efortul și riscul la care se expun. Pe 15 mai, șeful statului a promulgat o lege care prevede spor de 30% pentru acești medici și pensie pentru copiii celor decedați.
Peste 44.000 de angajați ai sistemului sanitar aflați în lupta directă cu epidemia de coronavirus primesc bonus la salariu
Astfel, 44.074 de persoane vor primi un stimulent de risc de 2.500 lei brut aferent lunii aprilie:
- 14 355 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți
- 29 719 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate
În primul caz, suma totală ajunge la 33 053 000 lei. Aceasta este alocată din bugetul de stat și trimisă unităților medicale, urmând a fi recuperată apoi în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.
În al doilea caz, stimulentul va fi primit din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Suma totală alocată depășește 74 000 000 lei. De asemenea, și aceasta va fi recuperată din fondurile europene.
„Ministerul Sănătății a primit ultimele liste finale cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent inclusiv vineri, în 15 mai. Ne-am confruntat cu multe reveniri sau, în unele cazuri, într-o primă fază chiar cu reticența managementului unităților de asumare a acestor liste. Eu sper ca acum lucrurile să fie clare și fondurile pentru luna mai să poată ajunge mai repede la oamenii care au muncit din greu perioada aceasta și care merită din plin această recunoaștere a efortului depus în beneficiul pacienților. Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă” a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Sprijin pentru angajații sistemului sanitar ce se ocupă de pacienții COVID-19
Pe 2 aprilie, președintele Klaus Iohannis a declarat că a solicitat Guvernului PNL să identifice fondurile europene necesare, pentru ca personalul medical ce îngrijește pacienții COVID-19 să primească un bonus de 500 de euro la salariu, pentru cele două luni din perioada stării de urgență.
La finalul lunii aprilie, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că de acest stimulent vor beneficia și alte categorii profesionale, nu doar cadrele medicale aflate în linia întâi de luptă cu epidemia de coronavirus.
„Corect și de bun simț este ca stimulentul să se acorde întregului personal medical și auxiliar care are o contribuție la combaterea pandemiei. Cu acordul Ministerului Sănătății vom propune această flexibilizare în ședința de Guvern de joi”, afirma Boloș, la acea vreme.
În plus, pe 15 mai, șeful statului a promulgat un proiect de lege care prevede spor de 30% pentru medicii implicați în lupta COVID și pensie pentru copiii celor decedați.
Astfel, personalul medical prevăzut în lege beneficiază, pe perioada stării de urgenţă, precum şi în următoarele trei luni de la încetarea acestei stări, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.
Legea mai prevede că „urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de (…) dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la data decesului”.