Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, este de părere că dacă unii politicieni ar fi fost mai ”responsabili, cerebrali și patrioți”, numărul deceselor înregistrate în rândul pacienților cu COVID-19 din România nu ar fi fost atât de mare. Declarația șefului MAI vine astfel ca o replică pentru cei care acuză Guvernul că poartă vina pentru înmulțirea cazurilor de coronavirus și a numărului de morți din România. Vela a vorbit și despre ideea confom căreia virusul SARS-CoV-2 nu există și i-a invitat pe cei care adepții acestor teorii ale cconspirației să discute cu o persoană care a pierdut pe cineva drag din cauza infecției cu coronavirus.
”Nu vreau să fiu nici dur și nici să fac acuzații, dar cred că dacă erau mai responsabili unii politicieni, mai cerebrali, mai patrioți, acum aveam mai puține decese. (…) Acest discurs că vina este a Guvernului vreau să vă spun că este și aici o mică manipulare. Toate deciziile pe care le-a luat Guvernul au fost în baza unor legi. Este ciudat, extrem de ciudat că Avocatul Poporului s-a trezit în această perioadă, exact când noi traversam o apă mare și noi eram în mijlocul vadului”, a spus Marcel Vela, sâmbătă, la Timișoara, făcând, în același timp un apel la politicieni să nu se folosească de criza sanitară pentru a obține capital electoral.
Este păcat ca unii politicieni ”să promoveze teze, idei, scenarii, conspirații doar pentru a capacita și a cumula unele voturi, neținând seama de o realitate cruntă”, a subliniat Vela, potrivit Libertatea.
Ministrul Internelor a avut un mesaj și pentru cei care nu cred în existența noului coronavirus și în pericolul pe care acesta îl reprezintă.
”Îi rog pe acești cavaleri ai apărării drepturilor și libertăților să discute cu cei care și-au pierdut pe cineva drag. Eu am discutat cu familia unor colegi din MAI care au murit îmbolnăviți de acest Covid și vă rog să mă credeți că situația este crâncenă, situația este dramatică”, a mai declarat ministrul.
Marcel Vela a mers sâmbătă, la Timișoara, pentru a inspecta o unitate mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”. La nivelul întregii țări există, în total, patru astfel de unități mobile de ATI: una este amplasată la Galați, o alta la Ploiești, încă una la Timișoara, iar a patra se află în rezerva Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și va fi folosită atunci când va fi nevoie.
În acest moment, secțiile de ATI din unitățile medicale din Capitală unde sunt tratați pacienți cu COVID-19 sunt pline. Premierul Ludovic Orban a anunțat, sâmnbătă, că autoritățile caută soluții în acest sens, o variantă fiind folosirea spitalului modular din curtea Spitalului Elias, iar alta cea de folosire a Spitalului Colentina doar pentru tratamentul pacienților cu coronavirus.
Grupul de Copmunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, un noul număr record a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2. 889 de persoane aau fost testate pozitiv în ultimele 24 de ore, astfel că bilanțul total al contaminărilor, la nivel național, a ajuns la 36.691. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 24.865 au fost externate, dintre care 22.488 de pacienți vindecați și 2.377 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. De asemenea, până în prezent, 913 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere. LaATI, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți. 21 de persoane cuCOVID-19au decedat, de vineri până sâmbătă, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 2.009.