CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare și să nu țină cont de deciziile CCR
Premierul Ludovic Orban i-a îndemnat pe români să respecte regulile menite să prevină răspândirea coronavirusului și să ignore deciziile Curții Constituționale. Reacția sa vine după ce judecătorii CCR au stabilit că este neconstituțională impunerea internării și carantinării doar printr-un Ordin de Ministru și că este nevoie de o lege în acest sens. Au mai stabilit, totodată, că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. Orban a susținut că nu e prima dată când judecătorii constituționali iau decizii care zădărnicesc măsurile de apărare a sănătății publice, referindu-se la hotărârea conform căreia majorarea amenzilor pe timpul stării de urgență este neconstituțională. Premierul a mai spus că în ședința de Guvern de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantinarea și izolarea.
Ludovic Orban: Rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, la Digi24, că românii ar trebui să respecte reglementările în vigoare privind combaterea COVID-19 și să nu bage în seamă deciziile Curții Constituționale. Șeful Guvernului a spus că nu e prima dată când CCR ia hotărâri care zădărnicesc eforturile în lupta cu epidemia și a dat exemplul deciziei prin care a fost declarată neconstituțională majorarea amenzilor, în timpul stării de urgență.
„Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți. Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.
E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, pentru Digi24.
Orban a explicat apoi că, din cauza deciziei CCR, o persoană cu coronavirus poate pleca liniștită din spital și nici nu poate fi trimisă în izolare la domiciliu. E, practic, liberă să răspândească virusul.
Acesta a precizat că la ședința Guvernului de săptămâna viitoare va fi adoptat un proiect de lege privind carantinarea și izolarea. Același lucru a fost anunțat și vineri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
CCR: Carantinarea și internarea, dispuse prin Ordin de Ministru, neconstituționale. Statul a rămas fără instrumentul legal pentru a impune cele două măsuri
La finele lunii iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru, precizând că e nevoie de o lege în acest sens.
Mai mult, CCR a arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”, deoarece spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate.
Vineri, secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare.
Până la intrarea în vigoare a legii, autoritățile nu pot decât recomanda personelor considerate cu risc de infectare cu COVID-19 să respecte măsurile de protecție.
Mai mulți pacienți COVID-19 au părăsit deja spitalele. Centrele de carantină au început și ele să se golească.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, sâmbătă, la 28.582 de infectări și 1.731 decese. În ultima zi, 416 persoane au fost testate pozitiv, iar 23 de pacienți COVID-19 au murit.