CORONAVIRUS | Ludovic Orban: Nu există legătură între faptul că e an electoral şi măsurile pe care le luăm. Alţii încearcă să câştige voturi pe tema acestei drame

Publicat: 06 08. 2020, 19:42
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban a declarat, joi, că toate deciziile Guvernului de până acum în contextul epidemiei de coronavirus au fost luate în urma informațiilor primite de la specialiști și au vizat strict protejarea sănătății și vieții oamenilor. Premierul a insistat că nu există niciun fel de legătură între aceste măsuri și faptul că urmează alegerile. În schimb, a ținut el să precizeze, alți politicieni chiar profită de această dramă pentru a câștiga capital electoral. Până în acest moment, pe teritoriul României au fost confirmate 57.895 de cazuri de infectare cu coronavirus. 1.345 de contaminări au fost raportate numai în ultima zi. Bilanțul total al deceselor a ajuns la 2.566.

Ludovic Orban: Alţii încearcă să câştige voturi pe tema acestei drame, care este epidemia

„Nu există nicio legătură între campania electorală şi faptul că e an electoral şi măsurile pe care luăm. Toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat pe baza unor fundamentări solide, ştiinţifice, care s-au bazat pe punctele de vedere ale specialiştilor, nu au fost decizii politice, ci au fost decizii luate doar cu obiectivul apărării sănătăţii şi vieţii românilor”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a ținut să precizeze că sunt, totuși, politicieni care au ajuns atât de jos încât să profite de epidemie pentru a câștiga electoral. A făcut astfel aluzie la PSD și aliații săi, fără a le da numele.

„Alţii fac politică şi încearcă să câştige voturi pe tema acestei drame, care este epidemia, fără precedent, de COVID. Noi nu am tratat-o în cheie politică, tot ce am făcut a fost cu scopul de a limita răspândirea şi a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor”, a mai spus liderul liberalilor.

Premierul României: Am oprit creșterea numărului de infectări cu coronavirus

Tot joi, prim-ministrul a mai spus că datele privind evoluția epidemiei de coronavirus arată că țara noastră a reușit să stopeze creșterea numărului de infectări.

„După cum arată datele, am oprit creșterea. Riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creșterea să nu mai fie liniară, ci să aibă o tendință de progresie geometrică”, a explicat Orban.

Potrivit celor mai recente date prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost depistate pozitiv cu coronavirus 57.895 de persoane, 1.345 numai în ultima zi. Bilanțul total al victimelor a ajuns la 2.566, în ultima zi fiind înregistrate 45 de decese.

Alegeri locale și parlamentare în 2020. Condiții speciale, din cauza epidemiei de COVID-19

2020 este un an dublu electoral. Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, după cum a stabilit Parlamentul, iar cele legislative ar trebui, teoretic, să se desfășoare pe 6 decembrie. Totul, însă, depinde de evoluția epidemiei de coronavirus.

Și campania electorală se anunță una atipică.

„Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. (…) În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a declarat Ludovic Orban.