CORONAVIRUS. Ludovic Orban anunță repatrierea mai multor români din Spania (VIDEO)

CORONAVIRUS. Ludovic Orban anunță repatrierea mai multor români din Spania (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

De la începutul pandemiei de coronavirus, peste 200.000 de români s-au întors acasă, și mai sunt așteptați să vină și alți conaționali.

Premierul Ludovic Orban a explicat, joi, în ședința de guvern, că există mai mulți cetățeni români aflați în Spania care solicită repatrierea pe fondul crizei create de COVID-19.

Guvernul va aduce în țară doar acei cetățeni care aveau contracte sezoniere sau contractele lor au fost întrerupte din cauza pandemiei de coronavirus.

Orban a ordonat în mod expres ca românii repatriați să fie „serioși”.

„Mai multe țări au intrat în zona roșie, așa că va trebui să impunem carantina cetățenilor care provin din aceste zone. Vă rog să creșteți capacitatea cazării în carantină în cadrul conferinței prefecturii’’, a ordonat Ludovic Orban miniștrilor din Executivul său.

Mai mulți români din Spania cer repatrierea

Premierul a mai spus că trebuiesc făcute liste, pentru ca repatrierea să se facă în condiții legale și fără niciun risc de răspândire a coronaviruslui, așa cum s-a procedat și în cazul cetățenilor aduși în țară din Italia.

‘’Aveți mare grijă că știți ce am pățit cu avionul de la Barcelona. Este nevoie de o selecție riguroasă, este vorba despre cetățeni români care au avut contracte, care sunt serioși și care într-adevăr merită întreaga noastră atenție pentru a fi aduși în țară.”, a spus Ludovic Orban.

Amintim că în doar 24 de ore, respectiv de duminică, 20 martie, ora 8,00 până luni, 30 martie, ora 8,00, 5.900 de persoane au intrat în România prin PTF Nădlac II, cu 2.300 de mijloace de transport.

Potrivit legii toți cei care se întorc acum în România sunt obligați să intre în izolare sau carantină pentru 14 zile, în funcție de țara din care vin.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Spania, a doua cea mai afectată țară din UE de coronavirus

Spania este a doua cea mai afectată țară de coronavirus.Autoritățile spaniole au înregistrat în ultimele 24 de ore 950 de morți, cea mai mare înregistrată într-o zi de la izbucnirea pandemiei decoronavirus. Astfel, bilanțul total al decedaților infectați cuCOVID-19ajunge, înSpania, la 10.003.

De asemenea, autoritățile spaniole anunță că numărul infectărilor cu noulcoronavirusa crescut față de ziua precedentă cu 6.120 de cazuri, iar bilanțul total a ajuns la 110.238. (Detalii AICI)

Lista cu statele care fac parte din ZONA ROȘIE

În acest context, amintim că, joi, autoritățile române au actualizat lista statelor care fac parte din zona roșie.

Astfel, lista completă pentru care se impune carantină este: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Iran, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania, SUA și Turcia. (Detalii AICI)

Toate persoanele care se întorc din aceste țări vor sta, obligatoriu, în carantină timp de 14 zile.

Sancțiunile pentru cei care încalcă regulile sunt extrem de mari. Amenzile pentru cine nu respectă ordonanţele militare minim 2.000. Pentru persoanele juridice 10.000 – 70.000 de lei.

Până în prezent, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, au revenit în țară aproximativ 200.000 de români, iar în vacanța de Paște vor mai veni încă 200.000 de conaționali.

Totuși, mai multe autorități contactate de B1.ro nu au putut să explice cum au fost făcute aceste estimari și dacă sunt susținute de cifre din teren.(Detalii AICI)

Coronavirus în România. Suceava, principalul focar de COVID-19 din țara noastră

România a trecut în scenariul 4. La nivel de țară, joi, Grupul de Comunicare Strategică a declarat că 2.738 de cetățeni au fost infectați cu acest virus, iar 94 de persoane au murit.

Dintre cei depistați cu noul coronavirus, peste 700sunt din județul Suceava, ceea ce a dus la carantina din Suceava, dar și la 8 municipalități vecine.

În prezent, 78 de pacienți sunt internați în ATI. 267 de persoane au fost declarate vindecate și externate din unitățile medicale după cum urmează: 91 în București, 58 în Timiș, 28 în Iași, 23 în Caraș-Severin, 20 în Prahova, 13 în Constanța, 8 în Dolj, 8 în Cluj, 5 la Brașov, 5 la Galați, 2 la Bihor, 2 Argeș, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba.

Coronavirus în lume

În prezent, la nivel global, există peste 946.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care peste 200.000 sunt vindecați. Numărul de decese a depășit 48.100 de persoane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”