CORONAVIRUS. Klaus Iohannis a discutat cu Donald Trump despre criza epidemiologică generată de COVID-19. SUA vor să trimită României ventilatoare pentru dotarea spitalelor

CORONAVIRUS. Klaus Iohannis a discutat cu Donald Trump despre criza epidemiologică generată de COVID-19. SUA vor să trimită României ventilatoare pentru dotarea spitalelor
Foto: Hepta.ro - AdMedia / Michael Reynolds

Președintele Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică cu liderul american Donald Trump, informează Administrația Prezidențială. Discuția, care a avut loc la solicitarea părții americane, s-a axat pe criza epidemiologicăprovocată de noul coronavirus, precum și pe consolidarea relației transatlantice și a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Potrivit sursei citate, Klaus Iohannis a transmis solidaritatea cu poporul american, puternic lovit de pandemia de COVID-19 și i-a mulțumit liderului de la Casa Albă pentru sprijinul acordat României în lupta cu noul coronavirus. Șeful statului s-a referit, astfel, la faptul că SUA au facilitat utlizarea avioanelor de transport sub egidaStrategic Airlift Capabilitydin cadrul NATO, aeronave cu care au fost aduse în România echipamente de protecție pentru personalul medical.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că SUA au ajutat țara noastră în obținerea unui echipament de detecție de tipul RT-PCR, printr-un program al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), finanțat de partea americană.Totodată, președintele a menționat ajutorul de 800.000 de dolari pentru România dedicatluptei împotriva pandemiei de COVID-19.

Donald Trumpși-a manifestat intenția de a trimite Românieiventilatoare pentru dotarea spitalelor

Trecând în revistă măsurile adoptate până acum de ambele state în lupta cu noul coronavirus, Klaus Iohannis a subliniat că una dintre prioritățile României este ”asigurarea tuturor echipamentelor și medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei”. În acest context, președintele Donald Trump ”și-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”, se mai arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Totodată, cei doi șefi de stat au vorbit despre planurile de acțiune pentru perioada următoare în domeniile medical și economic și au subliniat angajamentul comun pentru ”soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, precum și consolidarea cooperării în domeniul securității și cel economic”.

Papa Francisc a donat României cinci ventilatoare pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19

Amintim că sâmbătă au ajuns în România, cu o aeronavă Spartan, și cele cinci ventilatoare donate de Papa Francisc pentru îngrijirea bolnavilor de COVID-19 din țara noastră. Acestea vor ajunge la Suceava, cel mai mare focar de COVID-19 din țară. Suveranul Pontif a donat României și alte echipamente medicale. Este vorba despre 200 de combinezoane, 900 de măști FFP2 și 5.000 de măști sanitare.

„Cantitatea acestora este, fără îndoială, insuficientă în fața necesităților dar, în condițiile actuale, orice mic ajutor poate să facă diferența dintre viață și moarte”, a transmis Vaticanul.

Aproape 930.000 de cazuri de COVID-19, în SUA

Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară din lume de pandemia de coronavirus. În acest moment, numărul înbolnăvirilor a depăsit 929.000, dintre care peste 15.000 de pacienți sunt în stare gravă. SUA au efectuat până acum cele mai multe testări din lume, peste 5 milioane. Bilanțul deceselor pe teritoriul american este, în acest moment, de 52.371, doar în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 1.983 de victime. Pe de altă parte, de la începutul pandemiei, peste 110.500 de americani s-au vindecat.

Situația îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România

În ceea ce privește situația din România, Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, că la nivel național au fost confirmate 10.635 de cazuri de COVID-119, cu 218 mai multe decât la raportarea făcută vineri, Bilanțul deceselor, în țara noastră, a ajuns la 579. În același timp, 2.890 de români au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)