CORONAVIRUS | Grupul de Comunicare Strategică, despre declarațiile unor parlamentari privind ”presupusa suspendare a drepturilor și libertăților”: Lupta cu pandemia de COVID-19 nu trebuie politizată

Publicat: 16 04. 2020, 21:06
Foto: hepta.ro

Grupul de Comunicare Strategică face precizări cu privire la ”presupusa suspendare discreționară a drepturilor și libertăților cetățenești în contextul instituirii stării de urgență”. Asta în condițiile în care, Parlamentul a aprobat, joi, prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență pe teritoriul României, în contextul pandemiei de coronavirus, cu unele condiții, însă. Una dintre ele este ca Executivul să ”acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale”.

Astfel, Grupul de Comunicare Strategică transmite, printr-un comunicat de presă, că România a transmis Secretariatului General al Consiliului Europei măsurile prevăzute în decretul prezindnțial privind instituirea stării de urgență.

”Prin punerea la dispoziția Consiliului Europei a întregului text al Decretului au fost furnizate informațiile necesare privind drepturile și libertățile fundamentale al căror exercițiu se limitează în scopul exclusiv al gestionării crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2, drepturi explicit menționate în cuprinsul art. 2 al Decretului Prezidențial. Totodată, în notificare a fost subliniat caracterul excepțional al măsurilor luate, care privesc limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și durata pentru care a fost decretată starea de urgență”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică precizează că prin notificarea oficialilor europeni, țara noastră a respectat o procedură specifică, ținând cont de faptul că România este Parte Contractantă la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Astfel, reprezentanții GCS amintesc de articolul 15 din Convenția menționată, potrivit căruia ”pericol public ce amenință viața națiunii, orice Înaltă Parte Contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligaţiile prevăzute de prezenta Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu fie în contradicţie cu alte obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

În aceste condiții, România nu trebuie să solicite aprobarea Secretarului General al Consiliului Europei pentru impunerea unor astfel de măsuri.

În același timp, reprezentanții GCS subliniază că nu s-a pus problema obținerii de către România a vreunei exceptări în privința vreunei clauze prevăzute îmn Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ”așa cum în mod fals s-a afirmat în dezbaterile parlamentare”.

Grupul de Comunicare Strategică: Informarea corectă a cetățenilor, o componentă esențială a demersurilor de gestionare a efectelor pandemiei de COVID-19

Totodată, Grupul de Comunicare Strategică precizează că, mai ales în această perioadă, ”informarea corectă a cetățenilor reprezintă o componentă esențială a demersurilor de gestionare a efectelor pandemiei de COVID-19”, astfel că trebuie evitată orice formă de dezinformare în discursul public.

”Lupta cu această pandemie nu trebuie politizată, iar afirmații care pot induce confuzie sau promova informații false sunt cu atât mai condamnabile când sunt transmise prin voce instituțională”, mai transmit reprezentanții GCS.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul României cu 30 de zile, subliniind că măsura este necesară având în vedere că în țara noastră nu a fost atins încă vârful pandemiei de COVID-19, astfel că în acest moment nu se pune problema relaxării măsurilor restrictive.

Peste 7.700 de cazuri de COVID-19 în România

Potrivit datelor anunțate, joi, la ora 13.00, în România au fost confirmate 7.707 cazuri de contaminare cu COVID-19, cu 491 mai multe decât la raportarea făcută miercuri.

Bilanțul deceselor, la nivel național, a ajuns la 392.