CORONAVIRUS | Gabriela Firea: Luni dăm startul proiectului de testare de tip anticorpi pe un eşantion de 10.500 de bucureşteni (VIDEO)

Publicat: 24 05. 2020, 18:33
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a anunțat că luni va începe un proiect de testare de tip anticorpi pe un eşantion de 10.500 de bucureşteni. Testele se vor realiza pe Arena Națională, în conformitate cu reglementările internaționale în domeniu. Prima etapă a programului a fost lansată săptămâna aceasta și, în primele două zile, aproape 7.800 de persoane s-au înscris pentru a fi testate gratuit, cu teste Real-Time PCR. Firea a mai declarat că ar trebui ca Ministerul Sănătății să ia în calcul modificarea regulilor privind persoanele depistate cu coronavirus asimptomatice, astfel încât ele să poată rămâne în izolare, la domiciliu. În acest moment, în România absolut toți cei care sunt confirmați trebuie să fie internați în spital. Primarul General spune că, din cauza acestei reguli, există persoane care sunt reticente la testare.

Gabriela Firea anunță a doua etapă de testare a bucureștenilor pentru coronavirus

Primarul General al Capitalei a anunțat duminică, într-o conferință la sediul PSD, că de luni va începe un proiect de testare a anticorpilor pe 10.500 de bucureşteni, eșantion deja realizat de Institutul Național de Sănătate Publică.

„Mâine voi organiza o conferinţă de presă împreună cu cei şase primari de sector în care vom da startul proiectului de testare de tip anticorpi pe un eşantion, deja realizat de către specialiştii INSP, de 10.500 de bucureşteni din toate sectoarele, pe diverse grupe de vârstă. La final, vom ști cum a circulat coronavirusul în Bucureşti și care este numărul de persoane care au trecut deja prin infecţie şi s-au imunizat. Vom putea astfel să luăm măsuri de relaxare mult mai potrivite”, a declarat Gabriela Firea.

Aceasta a precizat că testele se vor realiza pe Arena Națională, cu respectarea reglementărilor internaționale în domeniu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Firea a mai afirmat că 7.768 de bucureșteni s-au înscris în vederea testării gratuite pentru coronavirus, cu patru aparate Real Time PCR, în primele două zile de la lansarea programului. Orice persoană asimptomatică poate participa. Primăria Capitalei, prin ASSMB, va urma să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private înscrise în proiect.

„Eu consider că trebuie să procedăm aşa cum s-a întâmplat în întreaga Europă şi să testăm masiv persoanele fără simptome, dar care ar putea să reprezinte vectori de transmitere a coronavirusului”, a mai afirmat Primarul Capitalei.

Gabriela Firea propune ca internarea să nu mai fie obligatorie pentru persoanele cu coronavirus asimptomatice

Primarul General a mai susținut că unele persoane sunt reticente în a se testa pentru COVID-19, deoarece le e teamă că, în eventualitatea unui rezultat pozitiv, vor fi internate în spital și nu-și doresc acest lucru.

Prin urmare, edilul propune ca Ministerul Sănătății să ia în considerare modificarea regulilor privind românii infectați, astfel încât aceștia, dacă sunt asimptomatici ori au doar simptome ușoare, să poată sta acasă, în izolare.

Acum, în România absolut toți cei care sunt depistați pozitiv sunt internați în spitale, indiferent dacă au simptome sau nu.

Cele mai recente date oficiale arată că, în București, 1.758 de oameni au fost depistați pozitiv cu SARS-CoV-2. Un număr de 232 de persoane s-au vindecat, dar alte 80 au decedat.