CORONAVIRUS. Europarlamentarul Cristian Bușoi: Agenția Europeană pentru Medicamente a început o procedură accelerată, “revizuirea continuă”, a Remdesivir

Publicat: 01 05. 2020, 14:21
Foto: Facebook / Cristian Busoi

Agenția Europeană pentru Medicamente a început o procedură accelerată, “revizuirea continuă”, a Remdesivir, anunță, vineri, europarlamentarul PNL și președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, Cristian Bușoi.

Remdesivir, un medicament care se crede a fi unul dintre cele mai bune medicamente pentru tratareacoronavirusului

“Revizuirea continuă” este unul dintre instrumentele de reglementare care permite Agenției evaluarea rapidă a unui medicament promițător în timpul urgențelor de sănătate publică, cum ar fi actuala pandemie COVID-19, explică eurodeputatul român.

„În procesul de evaluare a Remdesivir, Agenția va evalua toate datele privind acest medicament, inclusiv probe dintr-un studiu recent publicat în China pentru a evalua, cât mai curând posibil, beneficiile medicamentului, dar și riscurile care pot interveni la administrarea acestuia”, transmite Bușoi pe Facebook.

În calitate de responsabil al Comisiei pentru Sănătate, ENVI, și Parlamentului European de relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente, Cristian Bușoi menționează că este în permanent contact cu conducerea Agenției și aa insistat pentru accelerarea tuturor procedurilor pentru a răspunde rapid provocărilor crizei coronavirus.

Deși Remdesivir nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, acesta este disponibil, inclusiv în România

Potrivit europarlamentarului român, deși Remdesivir nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, acesta este disponibil, inclusiv în România, pentru pacienți prin studii clinice și așa-numitele programe de „ utilizare compasivă ”, prin care bolnavii pot avea acces la medicamente neautorizate în situații de urgență.

Tot el spune că în Statele Unite, rezultatele preliminare ale unui studiu făcut de guvern au arătat că pacienții cărora li s-a administrat Remdesivir s-au vindecat cu 31% mai repede decât cei care au primit tratament placebo.

„Aceste date au fost apreciate de medicul Anthony Fauci, expertul de vârf al SUA în bolile infecțioase, ca fiind “foarte semnificative”.

Dacă procedurile de la nivelul UE se vor desfășura în mod accelerat, așa cum a anunțat deja Agenția Europeană pentru Medicamente, pacienții europeni vor putea beneficia de acest tratament la timp”, conchide Cristian Bușoi.

În România, Remdesivir a ajuns prima dată la Timișoara

MediculVirgil Musta,șef secție boli infecțioasela Spitalul Victor Babeș, a declarat că Europa a acceptat această „terapiecompasională”, iar spitalul din Timișoara aprimitmai multe doze din acest medicament pentru a fi administrat pacienților cu forme severe de COVID-19.

MediculVirgil Mustaa menționat că tratamentul cuRemdesivirse aplică de marți pacienților infectați cu coronavirus și se află în stare gravă în secția de terapie intesivă a spitalului.

„În două zile nu poți spune un rezultat.Vom avea și noi studiul nostru și vom putea face o analiză”, a spus el.

Deși rezervat, șeful secției de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara precizează că nu medicamentul nu este cunoscut să aibăefecte adverse îngrijorătoare. Acesta este șo motivul pentru care a aceeptat acest tratament pentru pacienții cu COVID-19 din secția pe care o conduce.

Tratamentul cuRemdesivir, susținut și de Nelu Tătaru și Alexandru Rafila

Amintim că Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a vorbit despretratarea cu Remdesivira pacienților români infectați cu COVID-19 la mijlocul acestei luni.

De asemenea, Alexandru Rafilasusține utilizarea medicamentului:

„E primul medicament care sperăm să fie aprobat ca medicament al cauzei, al infecției. În paralel se testează și alte antivirale, unele dintre ele provin din Japonia, China. Cred că la toate aceste tratamente antivirale ar trebui să avem un răspuns începând din toamnă. Atunci cred căRemdesivirul ar putea să fie deja autorizat și să fie fabricat”, a spus președintele Societății Române de Microbiologie.