CORONAVIRUS | Cine își asumă tragediile produse după decizia CCR? Ludovic Orban: „Bună întrebare” (VIDEO)

CORONAVIRUS | Cine își asumă tragediile produse după decizia CCR? Ludovic Orban: „Bună întrebare” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

„Bună întrebare!” – aceasta a fost reacția premierului Ludovic Orban, întrebat de un reporter cine își asumă tragediile produse după decizia Curții Constituționale. La finele lunii iunie, judecătorii CCR au declarat neconstituțională impunerea carantinei și internării prin Ordin de Ministru. Ei au precizat că este nevoie de o lege în acest sens. Mai mult, Curtea Constituțională a mai arătat că pacienții se pot adresa justiției pentru a contesta „detenția de ordin medical”. Asta pentru că spitalizarea obligatorie este considerată măsura privativă de libertate. Urmare a verdictului Curții, autoritățile nu au mai putut impune măsurile de carantinare și izolare. Centrele de carantină s-au golit, iar numeroși pacienți infectați cu coronavirus s-au externat la cerere. Starea unora de sănătate s-a deteriorat brusc apoi, iar unii chiar au murit. Alții au declanșat adevărate focare de coronavirus, pentru că nu au stat izolați.Situația ar putea fi rezolvată joi, dacă Senatul adoptă legea privind carantina și izolarea.

Cine își asumă tragediile produse după decizia CCR privind carantina și izolarea

Întrebat cine își asumă tragediile produse după decizia CCR, premierul Ludovic Orban a rămas puțin pe gânduri, apoi a răspuns: „Bună întrebare, bună întrebare”.

Chestionat dacă Guvernul ar trebui să-și asume, Orban a replicat: „Cum să-și asume Guvernul, care Guvern a adoptat toate măsurile care au fost anulate prin decizii ale Curții luate la solicitarea Avocatului Poporului?”.

„Când nu respecți regulile, nu riști să te îmbolnăvești doar pe tine, ci și pe toți cei cu care intri în contact: familie, prieteni, colegi de birou. Responsabilitatea e fundamnetală în această perioadă. M-am uitat în alte țări, aici e vorba și de comportamente. Sunt țări în care nu mai sunt astfel de comportamente, nu se mai îmbrățișează, nu mai dau mâna, nu se mai pupă, chiar dacă-și poartă aceleași sentimente. Vorbesc de la distanță, poartă măști. Trebuie să învățăm asta. E adevărat că suntem un popor cald, latin, dar o perioadă trebuie să ne dezobișnuim să ne mai manifestăm astfel”, a continuat Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban: Guvernul nu vrea să impună noi restricții, dar avem nevoie de cooperarea românilor

Orban a insistat că oamenii nu ar trebui să-și mai pună problema dacă sunt sau nu asimptomatici deoarece, indiferent dacă au simptome sau nu, virusul tot îl pot transmite: „Faptul că o persoană nu prezintă simptome nu înseamnă că nu transmite virusul și nu înseamnă că, odată ce e infectată cu virusul, nu se poate dezvolta o formă mai severă de evoluție a bolii. Povestea asta cu asimptomatici, mai puțin simptomatici, mai mult simptomatici e o chestiune prin care se încearcă crearea unei confuzii suplimentare. Deci sunt oameni sănătoși și oameni care au acest virus, care sunt bolnavi transmit virusul, și oricând sunt în pericol ca sănătatea lor să fie afectată de evoluția virusului”.

Întrebat dacă sistemul sanitar românesc este pregătit pentru 1.600 de infectări zilnice, cum estimează chiar Guvernul pentru jumătatea lunii august, Ludovic Orban a răspuns: „Sistemul sanitar, după cum ați văzut până acum, e un sistem care a făcut față solicitățrilor de tratare. Avem planuri de măsuri și oricând ministrul Tătaru vă poate prezenta măsurile pe care le avem pentru a face față oricăror situații, desigur până la o limită”.

Premierul a explicat apoi cât de important este ca autoritățile să aibă pârghiile legale pentru a putea detașa medicii în zonele cu răspândire agresivă a coronavirusului: „Chiar avem nevoie de pârghia de a putea apela la cadre medicale acolo unde apar incendii, unde e o creștere semnificativă a numărului de cazuri deoarece e mai ușor să detașăm un cadru medical, decât să începem să transportăm cu elicopterul sau cu salvările să mutăm pacienții”.

Premierul a mai precizat că, în continuare, autoritățile responsabile vor face controale pentru a se asigura că măsura carantinării / izolării este respectată.

„Legea 55 a prevăzut amenzile pentru nerespectarea regulilor. Aveți rapoartele zilnice ale autorităților care au drept de control. S-au dat constat amenzi sancțiuni, suspendări de autorizații, închideri de activități unde au fost încălcări flagrante ale regulilor de protecie sanitară”, a mai precizat Orban.

El a mai ținut să spună că toate deciziile luate de Guvernul PNL au avut bază legală: „Toate actele administrative normative au avut la bază prevederi legale. Faptul că ele au fost declarate neconstituționale, noi nu aveam atunci de unde să știm. De altfel, declanșarea controlului de constituționalitate într-un moment total nepotrivit, din păcate, are efecte negative asupra sănătății publice”.

Premierul a mai precizat, de asemenea, că Guvernul nu vrea să mai impună vreo restricție, dar „avem nevoie de cooperarea fiecărui român și de responsabilitatea fiecărui român”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`