Corlățean va vizita Olanda pentru a cere Executivului de la Haga susținere în aderarea României la Schengen

Publicat: 07 02. 2013, 15:22

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, se va afla în vizită, la Haga, pe 12 februarie, ocazie cu care va încerca să convingă guvernul de la Haga să manifeste deschidere pentru aderarea României la Schengen, chestiune ce va figura pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din martie.

„Odată cu alegerea noului Guvern de la Haga calitatea dialogului politic – trebuie s-o mărturisesc – s-a schimbat în bine şi nu întâmplător acest subiect l-am abordat cu ministrul Frans Timmermans de mai multe ori şi în convorbiri directe, şi în convorbiri telefonice, şi există mult mai mare disponibilitate în a recepta argumentele părţii române, ceea ce este important. Să nu uităm în acelaşi timp că Olanda este principalul investitor străin în România, are interes consistent pentru o bună relaţie bilaterală cu România, inclusiv pentru a dezvolta schimburile economice, investiţiile olandeze în România. Deci, din acest punct de vedere, vizita pe care o voi efectua la Haga în 12 februarie poate să adauge în direcţia unei posibile schimbări de atitudine a Guvernului olandez în sensul de a fi deschis pentru o decizie favorabilă României la Consiliul JAI din martie”, a declarat Titus Corlăţean, într-un interviu pentru Agerpres.

Ministrul speră că scrisoarea pe care o vor trimite liderii de la București liderilor europeni să aibă un ecou favorabil.

„Este un lucru care nu prea s-a întâmplat, mă refer la o poziţionare comună, oficială, din partea diferiţilor reprezentanţi ai spectrului politic românesc în ultimii ani. Este un lucru foarte bun şi iată că stabilitatea politică din România şi privilegierea intereselor naţionale ale României de către toţi reprezentanţii spectrului politic românesc e un lucru important în politica internaţională. Sper să aibă un ecou favorabil”, a mai spus şeful diplomaţiei de la Bucureşti.