”Suntem destul de dezamăgiți de faptul că în dezbaterea publică internă a fost asociat subiectul aderării României la Schengen cu dosarul romilor”, a declarat, vineri, ministrul Afecerilor Externe Titus Corlățean pentru RFI.
În același timp, ministrul a specificat că există riscul ca decizia Parisului să pună în pericol relația bilaterală, însă ”pentru România parteneriatul strategic cu Franța rămâne foarte foarte important”.
Corlățean a amintit faptul că foaia de parcurs a parteneriatului strategic, ce a fost semnată în urmă cu câteva luni, ”include explicit, la Capitolul 1, paragraful 3, susținerea eforturilor României în vederea aderării la Schengen”.
”Facem deci referire la un acord existent și trebuie să depunem eforturi pentru a-l pune în practică”, a arătat ministrul Afacerilor Externe.
Totodată, el a calificat drept o ”eroare gravă” afirmația anumitor politicieni francezi care au declarat că României i-au fost alocate miliarde de euro pentru integrarea romilor.
„Este o eroare gravă. În exerciţiul bugetar european 2007-2013, Franţa a beneficiat de o alocare de 4,4 miliarde de euro, în timp ce România nu a primit decât 500 milioane de euro. Noi am folosit acest buget, caree nu este alocat doar pentru romi, pentru incluziune socială, dar există o mare diferenţă între alocările bugetare europene”, a declarat şeful diplomaţiei, adăugând că expulzarea unor cetăţeni europeni „nu constituie o soluţie”.
Cât despre legătura dintre aderarea la Spațiul Schengen și dosarul romilor, ministrul a explicat că aceasta nu există.
”Sunt două lucruri complet diferite și această confuzie, bazată pe interese politice interne preelectorale, aduce atingere intereselor țării mele”, a precizat Corlățean.
Ministerul Afacerilor Externe a reamintit că România a îndeplinit condiţiile de aderare, „fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne şi Justiţie din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (şi a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispoziţiilor acquis-ului Schengen”.