„Talentatul domn CUMPĂNAȘU”: Colaborare pe BANI mulți cu Ministerul de Interne, relație privilegiată cu instituțiile statului, apariție controversată alături de ambasadorul Rusiei

Publicat: 30 08. 2019, 09:49
Cumpănașu, la Consilul PSD (2016) / Inquam Photos

EXCLUSIV ONLINE // Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu – una dintre fetele dispărute în tragedia din Caracal, a anunțat, joi seară, că începe să strângă semnăturile necesare pentru înscrierea la alegerile prezidențiale, deși negase în mai multe rânduri că va face acest pas. (Detalii AICI)

Cu un trecut controversat, Cumpănașu devine astfel „primul vierme ieșit din cadavrul Alexandrei„, cum plastic a definit situația sa jurnalistul Patrick Andre de Hillerin în Libertatea.

Fonduri de stat pentru proiectele lui Cumpănașu, chiar și de la MAI, de-a lungul anilor

Alexandru Cumpănașu conduce Coaliția pentru Modernizarea României, o inițiativă care adună laolaltă asociații, sindicate și patronate. Printre ele se numără Consiliul Naţional al Rectorilor – condus de Sorin Cîmpeanu, Consorțiul „UNIVERSITARIA”, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Națională Sindicală ALMA MATER, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Asociaţia Municipiilor din România, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Federatia Sindicatelor Nationale ale Politistilor si Personalului Contractual din Romania, Federația Națională a Sindicatelor din Poliție „SED LEX”, potrivit g4media.ro.

În anul 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Ministerul Culturii aloca un milion de lei pentru un proiect realizat de ONG-ul lui Cumpănașu, pe numele său Asociația pentru Implementarea Democrației. Proiectul a inclus şi o emisiune difuzată la România TV, după cum a dezvăluit g4media.ro.

Totuși, aceasta nu era pentru prima oară când Alexandru Cumpănașu primea fonduri de la bugetul de stat pentru derularea proiectelor sale. Publicația Podul.ro arată că Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănașu, a primit în 2009 de la Ministerul de Interne suma de 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) cu destinaţia „Dezvoltarea si consolidarea Centrului National de Integritate”.

Abia în anul 2016, Curtea de Conturi scotea la iveală că Ministerul de Interne, pe vremea când era condus de Gabriel Oprea, i-a dat Asociației pentru Implementarea Democrației un imobil în folosință gratuit, pentru care Ministerul a plătit inclusiv cheltuielile de întreținere, deși contractul încheiat cu organizația neguvernamentală nu prevede acest lucru, potrivit g4media.ro.

Prima delimitare publică de Alexandru Cumpănașu, după izbucnirea scandalului din Caracal

Odată cu izbucnirea scandalului legat de dosarul Caracal și cu prezența mediatică tot mai mare a lui Alexandru Cumpănașu, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a anunțat, pe final de iulie, într-un comunicat de presă, că se retrage din Coaliția Națională pentru Modernizarea României.

În plin conflict cu MAI, Alexandru Cumpănașu a avut o relație „privilegiată” cu ministrul Fifor

În plin conflict cu instituțiile statului, dar în special cu MAI, Alexandru Cumpănașu a lansat tot felul de solicitări către acestea, care i-au fost în mare parte îndeplinite. Spre exemplu, cu câteva zile în urmă, el susține că „viața sa a devenit un coșmar”, motiv pentru care este nevoit să ceară Ministerului de Interne gărzi de corp. Ministrul Fifor i-a încuviințat cererea.

#112vreausatraiesc. Dragi prieteni, pt ca mai multi colegi m-au intrebat va informez ca am solicitat MAI asigurarea protectiei mele si a familiei in aceasta perioada. Lupta cu clanurile mafiote din stat si din afara lui i-a facut pe unii s-o ia razna si sa ma ameninte pe mine si familia mea cu moartea dar si alte forme de amenintare”, anunța Alexandru Cumpănașu, în urmă cu trei zile.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Alexandru Cumpănașu nu a fost de acord să fie protejat de Poliție, „armă” cu care era în plin scandal pe tema dosarului Caracal, astfel că a cerut să fie protejat de Jandarmerie. Oficialii MAI i-au îndeplinit solicitarea, din nou.

Am urmat calea legala si am informat Parchetul General si MAI. Care au dispus masurile pe care le-au considerat necesar in functie de informatiile predate dar si cele pe care acestia le detin. S-a incercat initial propunerea ca Politia sa faca acest lucru insa am refuzat categoric pt ca efectiv nu mai am incredere in aceasta institutie. Motiv pt care s-a recurs la jandarmerie”, scria Alexandru Cumpănașu în aceeași zi.

Legătura dintre Mihai Fifor și Alexandru Cumpănașu a mers mai departe. Cei doi – unul în calitate de ministru de Interne, iar altul din postura de unchi al Alexandrei Măceșanu – s-au întâlnit, în urmă cu o zi, pentru a lămuri noi aspecte referitoare la situația din Caracal.

E vorba de ceea ce simt, nu am alte date. Eu cred că, în acest moment, sistemul mafiot din interiorul clanurilor, care se ocupă de trafic de persoane, de trafic de droguri, dar și din interiorul instituțiilor statului este la cote maxime. Eu mă mir că mai sunt aici, prezent. Oamenii aceștia au forță financiară incredibilă”, a afirmat Alexandru Cumpănașu, după întrevederea cu Mihai Fifor.

Valeri Kuzmin milita pentru o reapropiere între România și Rusia, într-o emisiune moderată de Cumpănașu

Un alt moment controversat cu Alexandru Cumpănașu protagonist a avut loc în noiembrie 2016, pe când acesta modera o emisiune la Realitatea TV. Invitatul său de la acea vreme era nimeni altul decât Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, care milita pentru o revitalizare a relațiilor româno-ruse.

Rusia și România. Suntem aici, în București: de la la nivelul cel mai înalt e doar retorică ostilă, dar vorbim despre reconciliere. Reconcilierea înseamnă efort… Este nevoie de un consens social larg. Poate depunem acest efort. Dar dacă doar invitați trupe străine pe teritoriul dumneavoastră (…) Dar când trupele rusești au fost mutate pe teritoriul nostru național, ne acuzați de Dumnezeu mai știe ce, de acțiuni ale Rusiei care afectează echilibrul regional fragil de securitate”, declara diplomatul rus în emisiunea moderată de Cumpănașu, potrivit realitatea.net.