Tăriceanu traversează o perioadă grea din punct de vedere profesional. PNL și UNPR și-au unit forțele pentru a-l schimba de la șefia Senatului pe motiv că “nu îndeplineşte nici pe departe standardele pe care ar trebui să le îndeplinească”, iar premierul Dacian Cioloș a refuzat să se întâlnească cu acesta în cadrul unei întâlniri informale.
Părăsit de UNPR-iști, partenerii de pe vremea Guvernului Ponta, Tăriceanu nu s-a pus bine nici cu tehnocrații. Schimbul de replici între șeful ALDE și premierul Dacian Cioloș se amplifică.
După ce Tăriceanu a declarat că premierul nu trebuia să vorbească despre folosirea cartelelor prepay pentru acţiuni teroriste şi că nu este oportună schimbarea legilor referitoare la securitate naţională la finalul mandatului Parlamentului, primul ministru nici nu a vrut să participe la o întâlnire informală cu conducerea Senatului.
Cioloș nu a vrut să discute cu Tăriceanu despre participarea sa la Consiliul European din 7 martie, precizând în scrisoarea trimisă Senatului că reuniunea CE a fost informală şi nu avea nevoie de mandat de la Parlament, scrie Mediafax.
"Am luat notă cu surprindere de declaraţia primului ministru referitoare la modul în care au fost utilizate unele cartele prepay şi după aceea am văzut şi comunicatul dat de SRI, care spune un lucru foarte clar, că într-adevăr s-au folosit cartele prepay în zona Orientului Mijlociu, dar nu au date care să confirme faptul că ele au fost folosite de persoane care sunt terorişti sau care au legătură cu terorismul sau pur şi simplu de români care lucrează în zonă. (…) Dacă SRI spune aceste lucruri, de unde are primul ministru informaţii care se referă la faptul că aceste cartele prepay au fost folosite de terorişti. Unul dintre colegi a întrebat dacă are informaţii şi de la alte servicii decât cele române. Să ne spună, că SRI are alt punct de vedere", a declarat Tăriceanu, marți.
"Constituţia este extrem de clară în această privinţă. Un membru al Guvernului, inclusiv premierul, în momentul în care este invitat în Parlament, are obligaţia de a da curs acestei solicitări. Deci Constituţia e foarte clară şi nu lasă loc la interpretări în această privinţă – dacă primul ministru crede că e oportun sau nu… Eu am avut o discuţie şi telefonică cu domnia sa, în care i-am reiterat spiritul intenţiei noastre, aceea de a clarifica mai degrabă pentru viitor, nu încercăm să stabilim vinovăţii. Legea în vigoare spune foarte clar că ori de cât ori premierul participă la un Consiliu European, nu se face distincţia dacă e informal sau neinformal, el trebuie să aibă un mandat din partea Parlamentului“, a mai susţinut Tăriceanu.
Dacian Cioloş a revenit cu lămuriri după ce a declarat anterior că în pregătirea unor atentate s-au folosit cartele pre-pay româneşti. Premierul susţine că nu s-a referit la acel moment la cazurile concrete de la Paris şi Bruxelles. Cioloş i-a raspuns totodată şi lui Sorin Roşca Stănescu, care speculase că prim-ministrul ar putea fi ofiţer acoperit.
”Eu am spus, și am informația de la SRI, că în pregătirea unor atentate au fost folosite și cartele prepay din România. Nu am spus că au fost la Bruxelles pentru că nu știu lucrul ăsta. Nu am avut niciun obiectiv ascuns când am spus lucrul ăsta. Cred că e important să discutăm așezat și să luăm decizii în cunostință de cauză. Am spus că avem nevoie de o dezbatere în societatea românească cu cărțile pe masă”, a declarat Cioloș. (Detalii AICI)