Contractul de fiducie în Noul Cod Civil: O bună oportunitate de afaceri, dar care nu are încă o utilizare pe scară largă

Contractul de fiducie în Noul Cod Civil: O bună oportunitate de afaceri, dar care nu are încă o utilizare pe scară largă
Foto: sprott.carleton.co

SFATUL AVOCATULUI // La origine, fiducia reprezinta o forma de garantie prin care debitorul transfera creditorului un bun proprietatea sa cu clauza restituirii bunului la data platii datoriei de catre debitor.

Fiducia a cunoscut cea mai mare dezvoltare in dreptul anglo-saxon (cunoscuta sub numele de ‘trust’). Ulterior, fiducia a evoluat in context international regasindu-se inclusiv in dreptul continental – sistemul de drept italian (“la fiducia”) sau german (“der Treuhand”).

Utilizarile sale sunt diverse: protectia persoanelor incapabile de a-si administra averea, administrarea fondurilor de pensii si de asigurari, administrarea mostenirii conform testamentului, activitati de caritate, vehicule pentru investitii, recompense acordate managementului/angajatilor unei companii, planificare fiscala, etc.

Definitie

Conform Noului Cod Civil (“NCC”), fiducia reprezinta o institutie juridica de inspiratie franceza.

Fiducia reprezinta operatiunea juridica prin care unul sau mai multi constituitori transfera drepturi reale, drepturi de creante, garantii ori alte drepturi patrimoniale sau un ansamblu de asemenea drepturi, prezente sau viitoare, catre unul sau mai multi fiduciari care, pentru o remuneratie, le exercita cu un scop determinat in folosul unuia sau mai multor beneficiari.

Parti

Fiducia implica de regula 3 parti: (i) constituitorul = orice persoana fizica sau juridica, (ii) fiduciarul = exclusiv institutii de credit, societati de investitii si de administrare a investitiilor, societati de servicii de investitii financiare, societati de asigurare si de reasigurare, notari publici si avocati si (iii) beneficiarul = terta persoana, insa poate implica si 2 parti in care constituitorul sau fiduciarul este si beneficiar.

Observam ca regula este ca oricine poate avea calitatea de constituitor, insa fiduciarul este intotdeauna o persoana calificata, in sensul ca doar persoanele enumerate de lege pot avea aceasta calitate.

Scopul legiuitorului este de a conferi astfel o siguranta si incredere suplimentare in calitatea si profesionalismul activitatii fiduciarului, aspecte de natura sa dezvolte recurgerea la aceasta institutie.

Continut

Fiducia poate avea ca obiect drepturi individuale (ex. proprietate, uzufruct, uz, administrare, folosinta, garantii) sau mase patrimoniale (ex. cote parti dintr-un patrimoniu).

Caractere

De retinut ca fiducia este reglementata de lege sau este stabilita de parti printr-un contract in forma autentica.

Fiducia reprezinta o masa patrimoniala autonoma, distincta de celelalte drepturi si obligatii din patrimoniile fiduciarilor. Ratiunea o reprezinta caracterul special al fiduciei care nu ar putea fi adusa la indeplinire decat printr-un patrimoniu special afectat scopului respectiv.

Probabil in ideea de a nu scoate din circuitul civil bunurile obiect al fiduciei pentru o perioada de timp prea lunga, legiuitorul a stabilit o durata legala maxima de 33 ani.

Formalitati

Avand in vedere ca fiducia ar putea fi utilizata si pentru scopuri care contravin normelor legale, aceasta a primit o reglementare distincta prin insusi Codul Fiscal. Astfel, contractul de fiducie si orice modificari ulterioare trebuie inregistrate la solicitarea fiduciarului la organul fiscal competent care administreaza sumele datorate de acesta bugetului general consolidat al statului.

Avand in vedere efectele pe care fiducia le poate produce fata de terti fara insa ca acestia sa poata lua la cunostinta in mod real de continutul sau, aceasta devine opozabila tertilor doar de la data inscrierii in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, iar daca exista si bunuri imobiliare, de la data inscrierii si in cartea funciara.

Fiscalitate

Venitul primit de fiduciarul avocat sau notar se impun cumulat cu veniturile din activitatea profesionala desfasurata.

Veniturile realizate din administrarea masei patrimoniale de catre fiduciar, cu exceptia remuneratiei fiduciarului, se impun in functie de natura venitului respectiv conform regulilor proprii fiecarei categorii de venituri.

Consideratii finale

Ca opinie personala, consideram ca noua reglementare era necesara, este benefica, insa nu intrevedem in viitorul apropriat o utilizare pe scara larga.

Reticenta ar putea fi generata de transpunerea in peisajul legislativ romanesc a unei institutii straine care ar necesita mai mult timp pentru descoperirea avantajelor sale, dar si prin reglementarea fiscala in scopul descurajarii faptelor precum evaziunea fiscala sau spalarea banilor.

Ca si avantaje, fiducia poate fi o solutie practica de urmat in locul asocierii sau constituirii unei societati comerciale de sine-statatoare care ar implica costuri suplimentare.

Printre dezavantaje, enumeram conditia incheierii unui act notarial, formalitatea inregistrarii la organul fiscal competent si la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare sau cartea funciara, dupa caz.

Punand insa in balanta avantajele si dezavantajele, apreciem ca fiducia reprezinta o buna oportunitate de afaceri.

Soare George – avocat coordonator Soare & Lawyers

Prezentul articol este redactat exclusiv in scopul informarii dvs. si nu reprezinta consultanta legala.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră