Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere: Oana Schmidt-Hăineală și Mircea Aron, candidați pentru funcția de președinte

Consiliul Superior al Magistraturii își alege noua conducere: Oana Schmidt-Hăineală și Mircea Aron, candidați pentru funcția de președinte

UPDATE 11:10 Preşedintele Traian Băsescu, a ajuns, vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează să fie prezentat raportul de activitate din 2012 al instituţiei şi apoi să fie aleasă noua conducere. La ședință participă și prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, și ministrul Justiției, Mona Pivniceru.

UPDATE 10:01
CSM a anunțat oficial cele două candidaturi pentru funcția de președinte, și anume Oana Schimdt-Hăineală și judecătorul Mircea Aron. Neoficial, pentru funcția de vicepreședinte ar candida procurorul DIICOT Gheorghe Muscalu.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi alege vineri conducerea, după ce mandatele actualului preşedinte CSM, Alina Ghica şi vicepreşedintelui Oana Schmidt Hăineală sunt pe final.

Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii au loc în condiţiile în care  mandatele preşedintelui CSM, Alina Ghica şi vicepreşedintelui Oana Schmidt- Hâineală expiră pe data de 6 ianuarie. Cele două  au fost alese la conducerea Consiliului Superior al Magistraturii în urmă cu un an.

Conform legii, Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Însă legea le permite să facă rocada. Aşa că Ghica şi Schmidt- Haineală, pot rămâne la conducerea CSM. Dacă, Oana Schmidt- Haineală, va fi aleasă în funcţia de preşedinte, va fi pentru prima dată când CSM va fi condus de un procuror şi nu de un judecator.

Potrivit unor surse, pentru preşedinte şi-a anunţat candidatura judecătorul Mircea Aron şi pentru vicepreşedinte procurorul DIICOT, Gheorghe Muscalu, însă membrii CSM îşi pot depune candidaturile chiar şi în timpul şedinţei.

Pentru validarea candidaturilor este nevoie de obţinerea a 10 voturi din 19. CSM are în componența sa 19 membrii. Nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați in adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societătii civile aleși de Senat și trei membri de drept – ministrul Justiției, președintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie si procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

La ședința plenului CSM va participa și președintele Traian Băsescu.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`