“Toţi cetăţenii, toate autorităţile administraţiei publice locale din Ţinutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât şi să se pregătească chiar şi la nesuspunere civică, demonstraţii stradale, făcând guvernul României să înţeleagă: aşa ceva nu se poate face cu Ţinutul Secuiesc!”, se arată în comunicatul de presă trimis de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), care ameninţă cu astfel de proteste în cazul în care se va adopta proiectul de regionalizare a ţării în varianta propusă de PDL, potrivit Agerpres.
Izsak Balazs, liderul CNS, a precizat că prin “nesupunerea civică” cetăţenii pot să se oprească din plata impozitelor şi pot bloca unele porţiuni de drumuri.
De asemenea Balazs a dorit să menţioneze că planul Guvernului României este “antidemocratic, contrar angajamentelor internaţionale asumte de România, lezează voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc şi are drept scop modificarea forţată a proporţiilor etnice”.
De la Ceaușescu, la autonomia Ținutului Secuiesc
În comunicatul remis presei de CNS se reaminteşte faptul că “Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă”, iar “viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decât ca o unitate administrative-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei”.
În cazul în care România este reîmpărţită administrativ-teritorială “trebuie avut în vedere principiul european, conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte”, adaugă CNS.
Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc au atras atenţia şi asupra faptului că rezonanţa socială şi eficientă privind înfinţarea Adunării Aleşilor Locali ar fi fost diminuată de contramanifestaţia organizată de alianţa UDMR – CNMT, “care a impus aleşilor locali derutaţi să voteze afirmaţia falsă conform căreia în Romnânia nu există o politică central conştientă de răsturnarea proporţiilor etnice”.
“Atragem atenţia, că este în spiritual asimilării voluntare concepţia care identifică Ţinutul Secuiesc cu judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, considerând parte a Ţinutului Secuiesc şi teritoriile majoritar româneşti alipite judeţului Mureş de Ceauşescu. Contrar acestei concepţii, în conformitate cu hotărârea Adunării Naţionale Secuieşti din Ditrau, delimitarea Ţinutului Secuiesc este cea descrisă în Statutul de Autonomie adoptat de Consiliul Naţional Secuiesc şi înaintat Parlamentului României”, se mai arată în comunicatul de presă.