ION, consilierul virtual al premierului Nicolae Ciucă, s-a cam făcut de râs la prima sa ieșire publică. Robotul, despre care Guvernul susține că s-ar baza pe inteligenţă artificială (AI), a fost dus la Liceul „Aurel Vlaicu” din București, numai că s-a cam „emoționat” în prezența elevilor. La final, nici nu a zis „la revedere!”.
„Bună ziua. Eu sunt Ion, consilierul dvs. Îmi propun să ascult cu atenţie şi să înţeleg problemele dvs.”, a spus ION, potrivit G4Media.
Un elev i-a spus lui ION: „Eu cred că în primul rând ar trebui să integrăm în şcoli un mod de educaţie tehnologică deoarece România are această stigmă de dezvoltare şi evoluţie”.
Numai că robotul n-a avut nicio reacție…
Coordonator echipă Ion: „De exemplu, acum nu a înţeles cuvântul magic, dar poţi reîncerca.”
Elev: „Eu cred…”
Coordonator echipă Ion: „Nu! Eu cred că.”
Elev: „Eu cred că statul român…”
Coordonator echipă Ion: „A înţeles doar statul român. Haide să îi dăm o resetare.”
Reprezentantul companiei care l-a creat pe ION a încercat să-l scuze: „Ion în momentul de faţă funcţionează ca un consilier. Este o confuzie generală că Ion ar trebui să aibă un comportament similar ChatGPT. ChatGPT răspunde la întrebări. Rolul lui Ion este să colecteze informaţii de la poporul român. Cum face chestia asta? Noi am dezvoltat acest AI care în baza răspunsurilor pe care le dai, formulează din în ce mai multe întrebări”.
La final, notează G4Media, ION n-a vrut să-și ia „la revedere!” de la reprezentantul companiei care l-a creat. În timp ce acesta tot încerca să-şi ia rămas bun, pe ecran Ion afişa „Bună ziua!”. Concluzia a fost una singură: „La revedere Ion! La revedere Ion! Cred că… Resetare Ion!”.
Pe 1 martie, ION a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, în timpul unei ședințe a Executivului, iar guvernanții au susținut apoi că proiectul a fost lăudat în presa internațională. Numai că ulterior coordonatorul echipei ION a recunoscut, într-un interviu cu Dragoș Stanca, faptul că robotul bazat pe Inteligența Artificială (AI) nu e încă finalizat, iar dialogul cu premierul Ciucă a fost regizat.
Duminică, Ministerul Digitalizării a anunțat că ION a primit, în prima săptămână de la lansare, circa 500.000 de mesaje şi tag-uri în social media, principalele subiecte fiind legate de educație, sănătate și salarizare.
„Pe lângă aceste nevoi prioritare, protecția mediului, a pădurilor, gestionarea deșeurilor și combaterea corupției au completat lista de teme abordate de români în interacțiunea lor cu ION”, a transmis Ministerul Digitalării, într-un comunicat.