Consilierul de stat Tănase Stamule: „Pensiile vor crește cu 14%, ceea ce înseamnă o creștere reală pentru pensionari de cel puțin 10%” (VIDEO)

Consilierul de stat Tănase Stamule: „Pensiile vor crește cu 14%, ceea ce înseamnă o creștere reală pentru pensionari de cel puțin 10%” (VIDEO)
foto: Facebook

Pensiile vor fi majorate cu un procent de 14%, iar pensionarii vor resimți „o creștere reală de minim 10%”, în condițiile în care, în general,coșul lor de consum conține „multe produse de bază” și are„o inflație puțin mai ridicată”, a explicat joi seară, în direct pe B1 TV, Tănase Stamule,consilier de stat pe probleme economice la Cancelaria premierului Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Consilierul de stat Tănase Stamule, despre creșterea pensiilor cu 14%, în direct pe B1 TV

„Pensiile vor crește cu 14%, ceea ce înseamnă o creștere reală pentru pensionari de cel puțin 10%. Anul acesta avem o inflație prognozată de 2,7%, iar în general coșul de consum al pensionarilor are o inflație puțin mai ridicată, fiind multe produse de bază, deci va fi o creștere reală pentru pensionari de minim 10%”, a declarat Tănase Stamule.

Oficialul susține că „nus-a mai întâmplat o astfel de creștere în trecut, deci 14% net, și anul acesta facem acest efort bugetar corect, tocmai pentru că este normal să creștem pensiile. Va fi și o creștere a pensiei minime, acea indemnizație socială, de la 710 lei, la 800 de lei, deci vor crește toate pensiile de toate felurile pe care le primesc pensionarii”.

Întrebat de Tudor Mușat dacă nu cumva populația va primi cu scepticism creșterea pensiilor cu14%, având în vedere că inițial se așteptaca procentul de majoraresă fie 40%, consilierul de stat Tănase Stamule a explicat: „Haideți, să fim corecți! Noi am avut o proiecție bugetară la începutul anului, în care, în Bugetul României, era pusă creșterea de 40%. Anul acesta avem o cădere economică de 4% și un deficit de 8,6%. De ce? Trei luni am avut economia închisă și și astăzi o mare parte din economie nu funcționează la parametrii normali. Acest lucru a afectat încasările bugetare cu vreo 3% din PIB, deci 30 de miliarde de lei nu s-au mai încasat până astăzi la bugetul de stat sau nu se încasează, iar 2% din PIB sunt cheltuieli suplimentare ale bugetului de stat, cu combaterea pandemiei – de la pachetul economic, măsuri sociale șamd. Plus că, trebuie să fim corecți, așa cum majoritatea țărilor din centrul Europei, vecinii noștri mai de la vest, au avut bugete pe 0 sau cu excedent, noi am pornit anul acesta cu un deficit de -3,6%, deci oricum marja fiscală a statului român a fost mult mai mică decât a celorlalte state”.

Ce declarase anteriorministrul Florin Cîțu despre pensii, deficitul bugetar și contracția economică

Într-o conferință de presă susținută joi, ministrul Finanțelor a prezentat a doua rectificare bugetară pregătită de Guvernul Orban pentru anul 2020. Cu această ocazie, Florin Cîțu a anunțat suplimentări de resurse în mai multe sectoare și a reiterat că pensiile vor crește.

„Din primul moment am spus căvom crește pensiile în 2020. Astăzi trebuie să venim în fața dumneavoastră, să vă spunem că, da, în România vom crește pensiile în 2020. Punctul de pensie, valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere, cea mai mare sumă pe care o vom vedea în plus la punctul de pensie pe care am avut-o vreodată. PSD niciodată nu a mărit pensiile cu această sumă, deși a avut perioade de creștere economică una după alta trei ani de zile – nu datorită lor, datorită contextului economic internațional – și tot nu a mărit pensiile cu această sumă”, a declarat demnitarul.

El a avut un mesaj chiar și pentru Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, afirmând că „în acest context economic global dificil prin care trec toate țările europene în această perioadă, am reușit să facem acest efort și să creștem pensiile, pe lângă creșterea alocațiilor – repet, cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii care se pune în plus la punctul de pensie. Îl provoc pe domnul Ciolacusă mai găsească o țarăcare face astfel de eforturi în plină criză economică, care crește și pensii, crește și alocații cu sumele pe care le face acest guvern”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi