Mădălina Turza, consilieră de stat la cancelaria premierului, a susținut că salariile marii mase a bugetarilor nu sunt nesimțite, așa cum spun unii revărsând ură în spațiul public. Problema este, a afirmat ea, că multe posturi de specialiști sunt ocupate, în fapt, de oameni care nu sunt în stare nici măcar să se exprime corect în limba română, care doar plimbă niște hârtii, iar la ora 16.00 rup ușa.
Aceasta a mai spus că șefii de instituții nu-i pot da afară pe acești oameni deoarece ei sunt protejați de Codul Administrativ. Soluția este reformarea acestui Cod.
Turza a susținut apoi că mulți dintre cei care-i acuză pe bugetari sunt niște ipocriți, deoarece și ei s-ar angaja imediat la stat dacă ar avea ocazia: „Unde e ipocrizia? Acolo unde mulți dintre cei care țipă cel mai tare, mâine ar intra și ei în sistemul public, dacă ar găsi o cale. Am văzut și trăit asta pe pielea mea”.
„Cel mai mult pe lumea asta mă deranjează #ipocrizia. Să tăiem “salariile nesimțite” ale bugetarilor!
Ciclic apare în spațiul public această temă și diferiți domni și doamne arată cu degetul încruntat la televizor, iar pe rețelele sociale se revarsă valuri de hate (ură – n.r.).
Nu, salariile marii mase a bugetarilor NU sunt mari. Aici nu iau în calcul excepțiile nesimțite și excreșcențele nenaturale din conducerile unor regii sau companii de stat. Ba chiar sunt jenant de mici comparativ cu oamenii de pe funcții similare din alte state europene, în condițiile în care costurile de trai sunt sensibil egale”, a scris Mădălina Turza, pe Facebook.
Aceasta a precizat apoi că problema nu ține de salariile bugetarilor, ci de „căpușarea sistemului public cu oameni care nu au ce să caute pe funcții publice de specialiști. Cu oameni care de abia articulează limba română și o torturează în scris, incapabili să genereze o idee sau inițiativă și cu o precară ideație vâscoasă, cu oameni care plimbă hârtii inutil și la ora 16.00 rup ușile instituției, lăsându-i pe cei puțini să ducă pe umeri până târziu în noapte mecanismele greoaie ale unor instituții grele, care de abia respiră. Din lipsă de oameni profesioniști”.
Turza a mai susținut că șefii de instituții nu pot scăpa de acești oameni deoarece nu-i lasă Codul Administrativ.
„O dată intrată în sistem o astfel de ameobă, mai degrabă te sinucizi decât să o poți concedia. De ce?
Pentru că decenii la rând oameni cu drag de țara asta au ticluit o lege a administrației publice în care odată devenit angajat la stat ești #inamovibil. Funcționar sau personal contractual, egal valabil.
Iar în tot acest timp, tu, lider sau conducător de instituție trebuie sau vrei să livrezi rezultate. Nu ai timp sau nervi de procese sau comisii aberante pentru că tu ai un mandat.
Și ce faci? Te suprasoliciți tu și mâna de profesioniști pe care se sprijină institiția, domeniul și, la nivel general, țara asta”, a continuat consilierul de stat.
Mădălina Turza a mai susținut că soluția e schimbarea din temelii a Codului Administrativ, „nu să tai otova salarii”.
Aceasta a mai precizat că nu vom avea o altă clasă politică până ce nu vom evolua ca societate și până nu ne vom descotorosi de „merge și așa”.