Congresul PPE: 1.200 de diplomați, așteptați la reuniune. Vezi programul președintelui Traian Băsescu

Publicat: 17 10. 2012, 09:16

Cel de-al 21-lea congres al popularilor europeni are loc miercuri și joi în Capitală. Aproximativ 1200 de diplomaţi din 40 de ţări europene participă la reuniunea care are loc o dată la trei ani şi în cadrul căreia se aleg secretarul general, cei 10 vicepreşedinţi şi trezorierul formaţiunii. Noutatea de anul acesta o reprezintă candidatura europarlamentarului român Anca Boagiu pentru un post de vicepreşedinte.

Printre participanții se numără cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, dar şi premierii Poloniei, Greciei sau Spaniei. Tot cu această ocazie preşedintele Traian Basescu se va întâlni mai mulţi lideri europeni, fie la Cotroceni, fie la Palatul Parlamentului.

Liderii formațiunilor din România care fac parte din familia PPE – PDL și UDMR, sunt gazdele acestui eveniment politic.

Potrivit Președinției, Traian Băsescu va avea miercuri, 17 octombrie, următorul program public:

• ora 15.00, Palatul Cotroceni, Salonul Albastru – primirea domnului Michael Spindelegger, vicecancelar și ministru de Externe al Republicii Austriei (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);

• ora 15.45, Palatul Cotroceni, Salonul Albastru – primirea domnului Mariano Rajoy Brey, prim-ministru al Regatului Spaniei (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);

• ora 16.30, Palatul Cotroceni, Salonul Albastru – primirea doamnei Yevgenia Tymoshenko, fiica fostului prim-ministru al Ucrainei (oportunități de imagine pentru toți jurnaliștii acreditați);

• ora 17.10, Palatul Parlamentului – participare, în calitate de invitat, la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti.

Cele 27 de delegaţii oficiale  prezente la congresul  Partidului Popular European, pe 17 şi 18 octombrie, vor beneficia de măsuri de protecţie din partea Serviciului de Protecţie şi Pază. Pe durata celor 2 zile, activitatea tuturor forţelor participante din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Apărării Naţionale, SRI, SIE si a  Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va fi coordonată în mod integrat de Serviciul de Protecţie şi Pază. Totul pentru ca adunarea PPE să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

PPE, o formațiune cu istorie

Partidul Popular European este cea mai mare şi mai influentă formaţiune europeană de centru-dreapta. Înfiinţată în urmă cu 36 de ani  de către partide occidentale creștin-democrate, la PPE au aderat mai târziu și partide europene conservatoare dar şi alte formațiuni politice de centru-dreapta.

Partidul Popular European  a fost fondat la data de 8 iulie 1976, în Luxemburg, la inițiativa lui Jean Seitlinger și a primului ministru belgian de la acea vreme, Leo Tindemans, care a și devenit primul președinte al Partidului. În prezent, PPE este cel mai influent şi mai mare partid la nivel european. Din el fac parte 73 de partide din 40 de ţări. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene sunt, la rândul lor, membri ai PPE.

„PPE este familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini sunt adânc ancorate în istoria și civilizația continentului european și care a fost inițiatoarea proiectului european de la bun început”, se arată pe site-ul epp.eu.

În plus, mulți dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost membri ai partidelor care au format mai târziu PPE. Partidul deține şi majoritatea în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

De-a lungul timpului au existat mai multe asociații politice de centru-dreapta, care se pot considera predecesorii PPE, precum „Nouvelles Equipes Internationales”, în 1946, continuând cu Uniunea Europenă a Creștin-Democraților, fondată în 1965. Oficial, se consideră însă că predecesorul PPE ar fi fost Secretariatul Internațional al Partidelor Democratice de Inspirație Creștină, fondat în 1925.
 
O mișcare importantă a avut loc la sfârșitul anilor 90, când politicianul finlandez Sauli Niinistö a negociat fuziunea Uniunii Democrate Europene, al cărei președinte era la vremea respectivă, cu PPE. În octombrie 2002, Uniunea Democrată Europeană și-a încetat activitatea, după ce a fost integrată în mod oficial în PPE. În semn de recunoaștere a eforturilor sale, Niinistö a fost ales în același an președinte de onoare al PPE. În prezent, preşedintele Partidului Popular European este belgianul Wilfried Martens.

Liderii europeni, la congresul PPE de la București

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " />