Conflict în PNL: Partea democrat-liberală îl vrea pe Cătălin Predoiu premier

Conflict în PNL: Partea democrat-liberală îl vrea pe Cătălin Predoiu premier
Foto: stiripesurse.ro

Noul PNL stă pe un butoi de pulbere. Imediat după instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni au ieşit la iveală vechile neînţelegeri dintre liberali şi democrat-liberali. În timp ce aripa condusă de Vasile Blaga îşi doreşte să ajungă cât mai repede la guvernare, Alina Gorghiu spune că lucrurile nu trebuie grăbite.

Cătălin Predoiu, candidatul marelui PNL pentru funcţia de premier le cere liberalilor să profite de valul de simpatie de care se bucură Klaus Iohannis şi să forţeze preluarea guvernării.

”Până în 2016, PSD și Ponta își pot reveni politic daca îi lăsăm. Acum sunt în genunchi, năuciți. Dacă au fost români care au stat în frig 12 ore ca să voteze pentru Iohannis și îndepărtarea lui Ponta, atunci am putea și noi să stăm în priză 12 săptămâni în birouri încălzite ca să pregătim în paralel programul de guvernare, majoritatea parlamentară și omogenizarea partidului”, a afirmat Predoiu.

Şi Alina Gorghiu a anunţat în ziua în care a fost aleasă preşedinte interimar al PNL că principalul obiectiv îl reprezintă îndepărtarea PSD de la Guvernare.

”Cred că adversarul politic al PNL rămâne PSD şi îndepărtarea PSD de la guvernare este un obiectiv care ni-l propunem. Ar fi nefiresc şi neonorant să îi mai lăsam foarte mult pe cei de la PSD să guverneze pt că orice zi în PSD conduce executivul României poate să însdemne pierderi majore pt electoratul din România pt populaţia din România”, spunea atunci Gorghiu. 

Între timp, însă, Gorghiu şi-a nuanţat poziţia. Noul lider liberal susţine că încă nu s-a discutat un calendar pentru depunerea moţiunii de cenzură şi că aceste lucruri ar trebui stabilite după ce subiectul fuziunii va fi clarificat.

Gorghiu a declarat şi că PNL nu are de gând să atragă parlamentari de la alte partide în vederea susţinerii unei moţiuni de cenzură. În acest moment, liberalii ar avea nevoie pentru a da jos guvernul de susţinerea UNPR dar şi cea a UDMR şi a minorităţilor naţionale.

În plus, nu este clar nici cine va mai fi propunerea pentru funcţia de premier. Dacă înaintea campaniei electorale opţiunea Cătălin Predoiu era clară, acum vechii liberali nu mai par atât de hotărâţi să îşi ţină promisiunile. Cel mai aprig adversar al democrat-liberalilor este vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. Acesta i-a declarat război lui Vasile Blaga într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional PNL.

”Nu mai suntem numai noi Partidul Naţional Liberal. Dacă am fi fost numai noi şi făceam o alegere greşită am mai fi putut repara. Am văzut că numele PNL în emisiunile de prime-time apar foştii membri ai Partidului Democrat Liberal care vorbesc în numele Partidul Naţional Liberal. Eu nu mă simt reprezentat în acest mod, eu nu cred că sarcina marelui PNL poate fi construită astfel. Nu voi putea accepta niciodată ca în fruntea marelui Partid Naţional Liberal să fie altcineva decât un liberal dintre noi. Vă garantez că dacă voi ieşi preşedinte al Partidului Naţional Liberal mă voi bate pentru fiecare preşedinte de filială judeţeană. Mă voi bate ca fiecare grup parlamentar să fie condus de un liberal. Şi mă voi bate, nu în ultimul rând, ca cel care conduce Guvernul României să fie un membru al Partidului Naţional Liberal.”, a spus Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`