Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a vorbit joi, pentru B1 TV, despre contextul în care poate constata încetarea mandatului primarulului general Nicușor Dan, precum și despre situația în care acestuia i s-ar putea interzice să candideze pentru un nou mandat.
Explicațiile vin în contextul în care Agenția Națională de Integritate (ANI) a venit cu o serie de acuzații la adresa primarului, anunțând că a sesizat Parchetul General. Nicușor Dan a transmis deja că va ataca în instanță raportul Agenției, acuzând că aceasta „are o interpretare eronată a legii”.
Tot acum, Toni Greblă a vorbit și despre raportarea sa la PSD, partid în care a fost înscris până în 2013.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
„În declarația pe care am făcut-o m-am referit și la prezumția de nevinovăție care funcționează până la rămânerea definitivă a unei decizii, hotărâri judecătorești.
Zilele următoare, Nicușor Dan, dacă vorbim despre dânsul acum, va primi o comunicare din partea ANI. Din acel moment, pentru el și pentru toți ceilalți începe să curgă un termen de 15 zile în care poate să conteste în instanță decizia ANI. Dacă nu o contestă, decizia ANI rămâne definitivă. Dacă o contestă, ea rămâne o decizie în curs de soluționare la instanța de judecată, care se va pronunța într-un fel sau altul la finalul procesului”, a explicat Greblă.
Practic, decizia ANI rămâne valabilă doar în scenariul în care primarul nu o contestă în termen de 15 zile de la comunicare. Lucru care nu e valabil în acest caz, dat fiind că Nicușor Dan a anunțat deja că se va adresa instanței.
Întrebat dacă Dan mai are dreptul să candideze în situația în care are o decizie de incompatibilitate dată de ANI, dar procesul încă nu s-a terminat și instanța nu s-a pronunțat definitiv, prefectul a răspuns: „Când vorbim de o hotărâre definitivă, în hotărâre se va stabili că a fost în stare de incompatibilitate sau n-a fost. Dacă luăm prima variantă, înseamnă că se constată că a fost în stare de incompatibilitate chiar dacă mandatul s-a încheiat. I se dă o interdicție pe următorii trei ani de a ocupa funcții alese. E o interdicție temporară”.
În schimb, a mai explicat prefectul, strict decizia ANI nu are valoarea de a bloca o eventuală nouă candidatură. Asta înseamnă că Nicușor Dan poate candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei chiar dacă procesul cu ANI nu se va fi terminat până atunci.
Până la verdictul definitiv al instanței, ce a anunțat azi ANI e doar o „suspiciune”, a punctat prefectul.
În aceeași emisiune, Toni Greblă a ținut să precizeze că nu mai e membru PSD din 2013. Precizarea vine în contextul acuzațiilor că face jocurile acestui partid.
De altfel, recent, grupurile parlamentare PSD l-au nominalizat oficial pe Toni Greblă pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP).
De asemenea, acesta a ajuns chiar în această funcție de prefect susținut tot de PSD.
„E o funcție politică, mi-o asum ca tare, dar eu aici încerc să fac administrație”, a a frimat, însă, Toni Greblă.