Condiţii mai grele pentru vânzarea unei maşini accidentate: CSA oferă acces online la istoricul daunelor

Publicat: 17 09. 2012, 12:42
Foto: Cllodvl.wordpress.com

Persoanele care dețin polița obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) au acces, de la finele săptămânii trecute, la informațiile referitoare la istoricul daunelor proprii, înscrise în baza de date specializată a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Este vorba despre o bază de date care cuprinde informații despre toate poliţele auto obligatorii emise în ultimii cinci ani, relatează Ziarul Financiar.

„Printr-o decizie recent adoptată, Consiliul CSA simplifică modul de aplicare a sistemului bonus-malus şi facilitează accesul asiguraţilor la informaţiile privind istoricul daunelor proprii. Astfel, începând cu data de 15 septembrie 2012, asiguraţii RCA vor avea acces la informaţiile privind istoricul daunelor proprii, înscris în baza de date CEDAM”, se arată într-un comunicat al CSA, citat de Mediafax.

Asigurații fără accidente la activ sunt avantajați acum de faptul că au acces la istoricul daunelor proprii, în momentul în care vor să își vândă mașina. În prezent, orice cumpărător de mașină second hand îi poate cere proprietarului să îi prezinte istoricul real al mașinii, oferit de baza de date online.

CSA administrează baza de date CEDAM pe baza datelor transmise de asiguratori, iar până acum aceasta putea fi interogată de persoanele fizice doar pentru a afla dacă un autovehicul deţine sau nu o poliţă RCA valabilă.

Doar asiguratorii aveau acces până în prezent la informațiile referitoare la istoricul daunelor, pe care le foloseau pentru a stabili prețul unei polițe noi de asigurare.

Oricine poate accesa datele referitoare la existența unei polițe valabile, având în vedere că sunt afișate pe baza numărului de înmatriculare. Dar la istoricul daunelor are acces numai proprietarul autovehiculului. Astfel, motorul de căutare al CEDAM cere completarea unui câmp obligatoriu, unde trebuie tastat codul numeric personal al asiguratului, sau codul fiscal – dacă este vorba despre o firmă.

Baza de date a CEDAM conține informații despre polițele auto obligatorii emise începând din anul 2006. În această perioadă au fost încheiate aproximativ 40 de milioane de contracte, iar daunele sunt arhivate începând din 2008, în fiecare an fiind introduse aproximativ 300.000 de doare de daune în baza de date.