Condamnații definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu pot candida în funcţii publice. Klaus Iohannis a promulgat legea

Condamnații definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu pot candida în funcţii publice. Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursă foto: usr.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legile care interzic persoanelor condamnate definitiv pentru infracțiuni comise cu intenție să candideze la alegerile parlamentare sau locale, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

”Fără penali în funcții publice” a devenit lege

Astfel, nu vor mai putea candida la alegerile legislative sau locale persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Cele două proiecte au fost adoptate de Camera Deputaților pe 11 octombrie.

Primul proiect a fost inițiat de deputatul Cătălin Teniță (intrat în Parlament pe listele USR-PLUS, acum la REPER) și depus împreună cu deputata Diana Stoica (USR). Acesta interzicea participarea la alegeri a persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra minorilor. Proiectul a fost extins apoi în comisii pentru a include toate infracțiunile săvârșite cu intenție.

De al doilea proiect, depus de Alina Gorghiu (PNL), a fost nevoie pentru că din primul fuseseră scoși în timpul dezbaterilor fix parlamentarii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`