Senatorii au fost convocați să voteze o nouă organigramă rezultată în urma concedierilor de personal. Documentul a fost aprobat în Biroul Permanent și va fi supus votului în plen.
Noua organigramă a rezultat ca urmare a reducerilor de personal ce au avut loc la inițiativa președintelui Senatului, Ilie Bolojan. Documentul a fost adoptat, deja, în Biroul Permanent al camerei superioare. Decizia de a proceda la reduceri de angajați a provocat proteste în rândul funcționarilor. Chiar și așa, o decizie va fi luată în urma votului de luni, 3 februarie.
„Având în vedere contextul bugetar actual care determină limitarea cheltuielilor publice, precum şi faptul că actuala structură organizatorică Senatului a fost aprobată în anul 2013, iar evoluţia în timp a organizării interne instituţionale a determinat apariţia de noi activităţi, dar şi mutarea unor activităţi în online, se impune actualizarea structurilor, astfel încât să reducă şi să eficientizeze alocarea resurselor financiare bugetare prin reorganizarea structurii organizatorice a Senatului şi reducerea anumitor cheltuieli bugetare”, se arată în memorandumul intern aprobat de Biroul permanent.
Actuala organigramă de la Senat, care conține 796 de posturi bugetate nu mai permite desfășurarea unei activități parlamentare eficiente, se arată în memorandumul care însoțește proiectul de reglementare.
„În condiţiile limitărilor bugetare actuale, se impune realizarea unei noi organigrame, cu un număr mai mic de structuri şi implicit cu număr mai mic de funcţii de conducere şi de execuţie. Măsurile de reorganizare vizează întreaga structură organizatorică a Senatului, care este redimensionată, conform actualelor nevoi ale prezentei legislaturi, precum şi prevederile legale în vigoare prin desfiinţarea unor posturi şi eficientizarea fluxurilor informaţionale între structuri”, se mai arată în memorandum.
Câteva zeci de angajați ai Senatului s-au strâns în fața Biroului permanent și au protestat împotriva reducerilor de personal. Aceștia au cerut senatorilor să poarte un dialog înainte să procedeze la concedieri. În fața senatorilor, au afișat pancarte pe care era scris:
Funcționarii au fost susținut de reprezentanții partidelor suveraniste. Între aceștia, chestorul Ninel Peia, de la SOS România a susținut că este nevoie de un audit înainte să se procedeze la concedieri. El a spus că rezultatele examenelor ce vor fi susținute de funcționari nu vor reflecta realitatea.
„Cei de la putere sunt oameni fără coloană vertebrală, politicieni de tip moluscă. Nu fac altceva decât să execute ce spun stăpânii lor din străinătate. (…) Examenele funcţionarilor publici nu reflectă cu adevărat realitatea şi experienţa oamenilor, mai ales din Parlamentul României. Trebuia făcută o analiză, un audit ca să vedem cine trebuie să plece şi cine nu”, a spus chestorul Senatului Ninel Peia.
Parlamentarul SOS a fost aplaudat de protestari care au apreciat că este singurul care le-a luat apărarea.