Comisia Juridică, raport favorabil proiectului lui Cătălin Predoiu privind desființarea Secției speciale / Judecătorii CCR, membrii CSM și magistrații Curții Supreme vor putea fi anchetați de structura care va înlocui SIIJ

Comisia Juridică, raport favorabil proiectului lui Cătălin Predoiu privind desființarea Secției speciale / Judecătorii CCR, membrii CSM și magistrații Curții Supreme vor putea fi anchetați de structura care va înlocui SIIJ
Foto: Facebook @ Cătălin Predoiu

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Laura Vicol (PSD), a dat, vineri, aviz pozitiv pe proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), așa cum a fost el trimis de Cătălin Predoiu (PNL), ministrul Justiției. Proiectul a trecut inclusiv cu un amendament propus de Steluța Cătăniciu (PSD), fostă ALDE și fost membru al Comisie Iordche din legislatura trecută.

Cum a trecut proiectul de desființare a SIIJ de Comisia Juridică

Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”, informează HotNews.

A fost acceptat inclusiv un amendament propus de PSD, prin deputata Steluța Cătăniciu, amendament care prevede că judecătorii Curții Constituționale, dar și membrii Consiliului Superior al Magistratuii și magistrații Înaltei Curți de Casație vor putea fi anchetați de către noua structură care va înlocui Secția Specială.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și Curtea Militară de Apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe și de judecătorii Curții Constituționale a României și magistrații asistenți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constițuționale”, prevede amenamentul.

USR s-a opus. Deputatul Stelian Ion a declarat că, în fapt, nu se desființează SIIJ, ci doar e creat un mecanism care-i preia toate elementele nocive: „DNA-ul nu va mai putea să ancheteze nici procurori, nici judecători, și azi s-a decis nici măcar judecatorii CCR”.
Ion a remarcat și un element de discriminare: „Câtă vreme ceilalți cetățeni sunt supusi regulilor generale, anchetelor DNA când e vorba de suspiciuni, iată o categorie specială de cetățeni, care se formează acum, judecatorii CCR se sustrag acestei competente a DNA. Avem a face cu un atac la adresa luptei anticorupție”.

Ce a spune Predoiu despre proiectul său privind desființarea SIIJ

Proiectul de lege, înaintat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, prevede, a declarat el, desființarea Secției speciale. De asemenea, este prevăzută preluarea competențelor SIIJ de către Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

„Desfiinţarea SIIJ ar putea avea un impact la procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. România este pregătită tehnic pentru aderarea la Spaţiul Schengen încă în 2020. (…)

Pe baza acestui obiectiv consfinţit şi constatat, făcut inclusiv de organisme independente, putem afirma că, în măsura în care ne atingem obiectivele MCV restante, inclusiv desfiinţarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze”, a declarat Cătălin Predoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`