Comisia Iordache a adoptat primele modificări la Legea privind organizarea CSM, ultima dintre cele trei legi ale Justiţiei

Comisia Iordache a adoptat primele modificări la Legea privind organizarea CSM, ultima dintre cele trei legi ale Justiţiei
Foto: Revista 22

Comisia specială ce dezbate Legile Justiției, condusă de Florin Iordache, a început luni dezbaterile asupra Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cea mai importanță modificare preconizată fiind scoaterea Inspecției Judiciare din subordinea CSM și transformarea ei într-o instituție independentă.

Comisia a adoptat deja un amendament care introduce noi condiţii pentru ca un magistrat să ajungă membru CSM: vechime de minimum 7 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani.

”Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”, se arată în noul alineat (1) al articolului 7 din legea 317/2004, citat de news.ro.

Comisia condusă de Iordache a mai decis ca membrii CSM să fie obligați să depună ”o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.

Reprezentanții PNL şi USR au anunţat că se opun scoaterii Inspecţiei Judiciare de sub tutela CSM. Reprezentantul UDMR a susținut propunerea PSD-ALDE.

”Patru mii de judecători v-au cerut să nu modificaţi această lege, Comisia Europeană v-a cerut să discutaţi cu Comisia de la Veneţia, CSM aici de faţă, într-un mod destul de diplomatic, vă spune că proiectul este imperfect aşa cum este făcut. Când spun de patru mii de judecători, nu mă refer şi la cele două doamne de la UNJR, ca să fie clar. Astăzi auzim a treia variantă legată de această Inspecţie Judiciară. A fost una în spusele domnului ministru Toader, alta desenată în cartotecile domnului Toader în 23 august, a treia o vedem astăzi în faţa dumneavoastră aici. Nu ştiu ce vom vota până la urmă şi ce variante veţi mai aduce. Este insuficient discutat acest proiect, este insuficient gând din perspectiva efectelor. Nu există niciun fel de coerenţă cu privire la acest proiect, nu există nevoia de a interveni acum, în zilele acestea până la Crăciun, aşa cum v-aţi propus la ordinul ştim noi cui, nu există niciun fel de justificare ca să intraţi cu bocancii peste aceste legi ale Justiţiei”, a declarat fostul ministru al Justiţiei, deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat lipsa dezbaterilor și a precizat că încălcarea regulilor de procedură și transparență va fi constatată de către Curtea Constituţională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`