Comisia Europeană, îngrijorată de tensiunile din coaliție, susține Adrian Câciu: „Cei de la PNL au început să înțeleagă că nu poți să îți rupi cămașa făcând declarații iresponsabile despre Guvern și despre economie”

Publicat: 13 10. 2024, 21:29
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu a comentat duminică seara, într-o intervenție pentru B1 TV riscul ca România să piardă bani din tranșa a treia din PNRR. Acesta a precizat că va exista o plată parțială și a negat suma vehiculată în presă de 1,1 miliarde de euro atunci când vine vorba despre fondurile pe care România ar putea să le piardă:

“O să avem o plată parțială. Evident sunt o serie de jaloane despre care am tot vorbit de-a lungul anului pe care noi le-am considerat îndeplinite, Comisia a considerat în continuare că nu sunt îndeplinite. Nu confirm niciun fel de sumă și pot să vă confirm că Comisia ne-a și sunat să ne întrebe de unde aveți această sumă? Mie îmi place chestiunea aceasta de senzațional pe care unii colegi din presă vor să o creeze dar e bine să așteptăm lucrruile să se întâmple așa cum sunt ele în procedura lor”.

Adrian Câciu a mai spus că tensiunile din coaliție ar fi trezit îngrijorări la nivelul Comisiei Europene:

“Eu discut aproape zilnic cu Comisia Europeană pe mai multe componente, dar în principal pe fonduri europene și pe PNRR. Ca fost ministru al Finanțelor evident că avem discuții și pe alte componente care țin de macrostabilitate în afară de ce discută ministrul nostru de Finanțe, domnul Boloș. În ultima perioadă am discutat mai des pentru că a apărut această îngrijorare văzând aparentele tensiuni între cele două partide care compun Guvernul sau mai mult declarațiile războinice ale celor de la PNL și evident că Comisia se uită atent la stabilitatea țării pentru că e un pol de stabilitate sau un pol important în această regiune vulnerabilă din perspectiva războiului de la Graniță”.

Adrian Câciu a precizat că Comisia Europeană a fost deranjată de afirmațiile liberalilor privind un derapaj economic:

“Și cei de la PNL au început să își revină un pic să înțeleagă că nu poți să îți rupi cămașa de pe tine făcând declarații iresponsabile despre Guvern, în primul rând despre Guvern, și în al doilea rând despre situația economică a României. Ce a deranjat Comisia au fost acele declarații privind derapajul economic al României făcute de exponenți ai unui partid aflat la guvernare. Ele nu sunt susținute de cifrele pe care Comisia le are. Nu suntem mai prejos decât Franța care are un deficit de 7% în acest an și care are o problemă mare din perspectivă politică, nu suntem mai prejos decât Germania care este în recesiune și va continua această recesiune și nu suntem mai prejos decât țările din regiunea noastră, unde avem cinci țări care sunt într-o situație destul de complicată nu doar politic dar mai ales economic”.