Ursula von der Leyen aşteaptă cu mari emoții învestirea unui nou guvern la București. Instabilitatea politică din România întârzie formarea Comisiei Europene

Ursula von der Leyen aşteaptă cu mari emoții învestirea unui nou guvern la București. Instabilitatea politică din România întârzie formarea Comisiei Europene
Foto: Ursula von der Leyen (sursă: hepta.ro)
Criza politică de la București legată de incertitudinile privind formarea noului cabinet PNL condus de Ludovic Orban strică planurile Ursulei von der Leyen aflată în mare dificultate din cauza imposibilității de a-și forma colegiul comisarilor.
Dacă Ursula von der Leyen devine sau nu președinte al Comisiei Europene în acest an va depinde de soarta votării unui nou cabinet la București după căderea guvernului condus de Viorica Dăncilă prin moțiune de cenzură, sunt de părere jurnaliștii de la politico.eu care dedică un amplu material implicațiilor pe care situația din țara noastră le creează la nivel european.
„O grea lovitură pentru von der Leyen a fost prăbușirea guvernului român în această lună, după ce premierul social-democrat Viorica Dăncilă a pierdut un vot de încredere în Parlament. Fără un guvern în loc, nu există nimeni care să desemneze un comisar european. Aceasta este o problemă pentru von der Leyen, deoarece alegerea inițială a Bucureștiului a fost respinsă de Parlamentul European și a doua nu a fost acceptată în mod oficial”, scrie politico.eu.
În ciuda faptului că România nu este singura provocare pentru von der Leyen în condițiile în care candidații maghiari și francezi au fost, de asemenea, respinși, iar înlocuitorii lor trebuie să treacă prin procesul de confirmare, țara noastră este singura care nu are în acest moment un Guvern învestit.
„Parlamentul va vota unul pe 4 noiembrie, dar rezultatul este îndoielnic. În cel mai bun caz pentru von der Leyen, un guvern minoritar al Partidului Național Liberal (PNL) va primi sprijinul unei majorități de parlamentari. Dacă se va întâmpla acest lucru și vor prezenta un nume la un moment dat săptămâna viitoare, va rămâne trei săptămâni pentru ca întregul proces să fie finalizat, iar noua Comisie să fie în vigoare până la 1 decembrie, cea mai timpurie dată potențială”, mai scrie politico.eu.
Jurnaliștii precizează faptul că învestirea guvernului PNL va determina nominalizarea unui liberal pentru funcția de comisar europea din partea României. În acest sens, doi eurodeputați sunt considerați favoriți: Siegfried Mureșan și Adina-Ioana Vălean.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`