Comisia Europeană dă în judecată România la CJUE pentru că e singura țară care nu a adoptat o directivă UE
Comisia Europeană a anunțat, joi, că a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene deoarece nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei 2015/2436 privind mărcile. România este singurul stat UE care nu a făcut încă acest lucru, iar C.E. chiar solicită sancțiuni financiare.
România, dată în judecată de Comisia Europeană la CJUE
Comisia Europeană dă România în judecată la Curtea de Justiție a UE și-i cere sancțiuni financiare pentru că nu a comunicat nici până acum măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei 2015/2436 privind mărcile. România este singura țară în această situație.
„Directiva privind mărcile constituie un pas important în modernizarea și armonizarea în continuare a legislației UE privind mărcile. Aceasta aduce o serie de modificări semnificative, inclusiv o definiție revizuită a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive care împiedică înregistrarea mărcilor; noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit, precum și noi dispoziții de armonizare a procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE”, a transmis Comisia Europeană, într-un comunicat.
Statele membre ale Uniunii Europene trebuiau să transpună această directivă în legislațiile naționale până în 14 ianuarie. României i s-a transmis un aviz motivat, nu a răspuns, i s-a acordat o prelungire a termenului, dar tot nu a comunicat măsurile de transpunere. Asta a determinat Comisia Europeană să sesizeze CJUE cu privire la situația țării noastre.
„Directiva privind mărcile a actualizat și a simplificat cadrul juridic al Uniunii în materie de mărci. Aceasta a introdus o serie de modificări semnificative în ceea ce privește dreptul material al mărcilor UE, cum ar fi: o nouă definiție a mărcii, adaptată la era digitală; noi motive de respingere a cererilor de înregistrare și noi norme privind mărfurile contrafăcute în tranzit. Directiva a introdus, de asemenea, dispoziții procedurale pentru armonizarea procedurilor privind mărcile în toate statele membre ale UE, luând ca reper sistemul mărcilor UE”, mai explică executivul european, în comunicat.
În aprilie, CJUE a condamnat România pentru poluarea din București
La finele lunii aprilie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București. Comisia Europeană ceruse CJUE să constate că statul român nu și-a îndeplinit obligațiile din tratatul de aderare referitoare la acest capitol. În perioada 2007 – 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat la vremea respectivă că de vină este Primăria Generală, care nu s-a preocupat să aibă un plan privind mediul și calitatea aerului: „O ţară întreagă este condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. (…) Primăria nu a fost capabilă să adopte măsurile asumate”.
La rândul ei, Primarul General, Gabriela Firea, a susținut că de vină pentru poluarea din București nu este doar traficul, ci și arderile de deșeuri făcute neconform de unele societăți comerciale, pe care Garda de Mediu le ignoră, dar și CET-urile nemodernizate. Edilul și-a manifestat speranța că, după ce trece criza COVID-19, autoritățile vor acționa pentru a diminua toți acești factori.