Comisia Europeană aprobă plata parțială a Cererii 2 din PNRR: Nu vom primi 53 de milioane de euro pentru că Guvernul nu a îndeplinit două jaloane. Restul banilor, încasați cu mare întârziere

Comisia Europeană aprobă plata parțială a Cererii 2 din PNRR: Nu vom primi 53 de milioane de euro pentru că Guvernul nu a îndeplinit două jaloane. Restul banilor, încasați cu mare întârziere
Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), liderii coaliției de guvernare. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comisia Europeană a aprobat doar parțial plata fondurilor aferente cererii 2 din PNRR. Amintim că depunerea acestei cereri de plată a fost mult întârziată de Guvernul PNL – PSD – UDMR, la vremea respectivă, iar Comisia a fost nevoită să tot amâne aprobarea din cauza neîndeplinirii jaloanelor.

UE nu ne dă toți banii din cererea 2 de plată din PNRR pentru că Guvernul nu și-a făcut treaba

„Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a unei părți din etapele și obiectivele legate de cea de-a doua cerere de plată a României în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (RRF). (…)

Comisia a considerat că 47 de etape și 2 obiective din cele 49 de etape și 2 obiective au fost îndeplinite în mod satisfăcător”, a transmis Comisia Europeană marți, într-un comunicat.

Guvernul nu a îndeplinit nici acum două jaloane. Pentru Jalonul 129, România ar trebuie să finalizeze semnarea contractelor pentru construirea unei capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, în timp ce pentru Jalonul 133 e necesară semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și încălzire centralizată, potrivit Economedia.ro.

„Comisia recunoaște primii pași deja făcuți de România pentru a îndeplini aceste etape restante, deși mai sunt încă multe de făcut. Prin urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul RRF”, se mai arată în comunicat.

Comisia nu a indicat suma exactă suspendată, dar sursele G4Media susțin că România urmează să primească circa 2,8 miliarde de euro, fonduri suspendate reprezentând 53 de milioane de euro.

Guvernul întârzie tot mai mult îndeplinirea cerințelor din PNRR

Guvernul Ciucă, la acea vreme, trebuia să trimită această a doua cerere de plată în luna octombrie 2022, dar a trimis-o abia în decembrie. Comisia a tot amânat aprobarea plății pentru că România nu își îndeplinise o parte din țintele asumate.

Una dintre principalele probleme a fost legată de legea avertizorului de integritate, mutilată în primă fază de coaliția PSD-PNL-UDMR. Abia după protestele societății civile și după discuțiile cu reprezentanții Comisiei, coaliția a modificat legea așa încât avertizorii de integritate care dezvăluie acte de corupție chiar să poată fi protejați.

Guvernul PSD – PNL ar trebui anul acesta să trimită cererile de plată 3 și 4, dar cererea 3 a fost deja amânată până în august tot din cauza neîndeplinirii jaloanelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`