Există un precedent care indică de ce prim-ministrul Nicolae Ciucă nu dorește ca suspiciunile de plagiat care planează asupra tezei sale de doctorat să fie analizate de către Comisia Națională de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), potrivit G4Media.ro.
Săptămâna trecută, tot la Universitatea Națională de Apărare (UNAP) „Carol I”, comisia de specialitate la care ar trebui să ajungă și teza lui Nicolae Ciucă a propus, iar plenul CNATDCU a aprobat retragerea titlului de doctor pentru o persoană în cazul căreia fuseseră descoperite opt pagini plagiate. În teza premierului există suspiciunea că ar fi fost plagiate cel puțin 42 de pagini.
Pe 12 iulie, CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor în științe militare și informații în cazul lui Cristian Sorin Banu, manager la Spitalul Witting din București. Este vorba despre o teză susținută în 2010 la UNAP, iar sesizarea de plagiat a fost depusă în ianuarie 2022.
Așa cum prevăd procedurile, lucrarea a ajuns la comisia abilitată (Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică), care a desemnată o comisie formată din trei membri. Aceștia au analizat suspiciunile din sesizare și au întocmit un raport în care au precizat că opt pagini din teza respectivă fuseseră preluate „aproape în integralitate” dintr-un articol științific publicat cu trei ani înainte de susținerea tezei.
Raportul a fost înaintat Comisiei din care fac parte, iar apoi a ajuns la plenul CNATDCU, care a propus Ministerului Educației să îi retragă titlul de doctor lui Cristian Sorin Banu.
Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în 2003, tot la UNAP, iar pentru teza sa au fost depuse spre a fi analizate de către CNATDCU opt sesizări – trei admise și cinci respinse – chiar în ianuarie 2022. Teoretic, ar fi putut fi emisă o decizie tot în iulie 2022. Pe de altă parte, în cazul premierului, parcursul tezei a fost diferit încă de la început, când chiar liberalul își exprima dorința ca lucrarea să fie analizată de Comisia de Etică de la UNAP, un organism care nu poate retrage titlul de doctor.
Șapte dintre cei nouă membri din comisie sunt militari, foști subordonați ai lui Nicolae Ciucă, când actualul premier a fost șef al Statului Major și, ulterior, ministru al Apărării: un comandor, doi colonei, doi locotenenți-colonel și un căpitan. Al șaptelea este prezentat pe site-ul UNAP în postura de cercetător științific doctor, dar are și el gradul de colonel în rezervă.
Al optulea este un conferențiar universitar cu propriile sale probleme de etică, fiind cercetat disciplinar pentru postări conspiraționiste pe Facebook.