Comisarul european pentru Justiţie: Preşedinţia UE ar putea însemna prea mult pentru România

Publicat: 27 10. 2018, 11:16
Foto: EurActiv

Comisarul european însărcinat cu Justiţia, Vera Jourova, și-a exprimat îngrijorarea privind preluarea președinției Uniunii Europene (UE) de România, susținând că țara noastră „ar putea întâmpina dificultăţi în exercitatea preşedinţiei semestriale a UE anul viitor, în contextul în care se confruntă cu dificultăţi pe plan intern în domeniul luptei împotriva corupţiei”.

„Se produc schimbări rapide în sistemul de justiţie din România. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală pentru noi. Voi merge în România şi îmi voi exprima îngrijorările în discuţiile pe care le voi avea cu reprezentanţii guvernului român. Cel mai important aspect este să vin în ţară ca să înţeleg situaţia, să discut cu partenerii noştri şi să le transmit acestora, în mod repetat, îngrijorările Comisiei în privinţa situaţiei. Uniunea Europeană se aşteaptă ca România să gestioneze bine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene fără poticneli, fără ca problemele interne să intervină în exercitarea preşedinţiei. Nu vă ascund că, din punctul meu de vedere, situaţia din justiţie este un factor care complică lucrurile şi în legătură cu care sunt îngrijorată”, a explicat Vera Jourova, citată de news.ro.

Declarațiile comisarului european pentru justiție sunt rare, ținând cont de faptul că oficialii europeni de rang înalt nu prea și-au exprimat până acum îndoiala cu privire la viitoarea preşedinţie a Uniunii, indiferent de țara care urma să preia stabilirea agendei UE.

Însă, Jourova nu este singura care se teme de faptul că România nu este capabilă să preia președinția UE.

Însuși liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a susținut, într-o postare pe Facebook, că România nu este pregătită să preia președinția Consiliului Uniunii Europene din cauza „negării evidenței protocoalelor nelegale și abuzurilor” de către oficialii români.

Astfel, acesta precizează că propunerea unui acord parlamentar privind statul de drept și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, făcută de formațiunea pe care o conduce, este cea mai bună variantă.

Sistemul judicar român este monitorizat de Bruxelles de la aderarea ţării la Uniune, din cauza corupţiei endemice .

România va prelua agenda UE de la Austria, la 1 ianuarie, în primele şase luni ale anului viitor.