PSD și-a dat jos propriul Guvern condus de Sorin Grindeanu pe motiv că nu a respectat la virgulă programul de guvernare. Se pare, însă, că programul de guvernare nu mai este literă de lege și în cazul noului Cabinet susținut de PSD-ALDE. Documentul pe care Guvernul Tudose trebuie să îl transpună în realitate a fost schimbat deja, la 18 zile de la depunerea jurământului. Mai mult, această scurtă perioadă a fost marcată de gafe și bâlbâieli.
După ce au susținut că vor aplica un impozit pe cifra de afaceri, măsură care nu fusese enunțată în campania electorală, Mihai Tudose a anunțat că s-au răzgândit și că vor renunța la acest plan deoarece ”era ca o coasă acest impozit, îi lovea și pe cei cinstiți”.
Bâlbâiala a fost mai mare în cazul taxei de solidaritate. Social-democrații au anunțat-o chiar de la începutul noii guvernări, apoi au cam dat înapoi, iar acum nici ei nu știu dacă să o mai aplice s-au nu. Pentru moment a rămas că se fac analize și simulări.
Săptămâna trecută, Liviu Dragnea afirma că salariul minim pe economie va fi 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Însă programul de guvernare menționează că salariul minim va fi de 2.000 de lei, amintește România Liberă. Premierul Tudose a încercat să explice această contradicție: programul de guvernare se referă la un salariu minim care include și impozitul pe venit care, de anul, viitor, va fi plătit de angajat și nu de angajator. Cu alte cuvinte, suma finală va fi de 1.550 de lei, dar angajații vor merge, singuri, să își mai plătească încă o taxă.
Totodată, Guvernul dorește ca, de anul viitor, angajatul să plătească impozitul pe venit, iar angajatorul doar CAS și CASS. ”Oferta” vine însă la pachet și cu clasicul stat la coadă, căci termenul pentru introducerea plății online a tuturor taxelor a fost amânat până în 2019. Vinovat a fost făcut Sorin Grindeanu.
Poate una dintre cele mai mari gafe, care a avut drept efect prăbușirea leului și a Bursei, a fost anunțarea de către Ionuț Mișa, care nici nu apucase încă să devină Ministrul Finanțelor, că Pilonul II de pensii se va desființa. A urmat apoi o avalanșă de dezmințiri, dar după doar o săptămână, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a cerut ASF date despre pensiile private.
Din cauza unei alte gafe a coaliției PSD-ALDE mai mulți mulţi medici rezidenţi au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. Și aceasta pentru că parlamentarii PSD și ALDE au abrogat, prin legea salarizării, articolul privind bursele medicilor rezidenți. După ce au dezmințit de mai multe ori, guvernanții au recunoscut, într-un final, că au făcut o greșeală și au emis o ordonanță de urgență privind acordarea burselor pentru medicii rezidenți.
Un alt scandal este cel declanșat de demiterea lui Eugen Teodorovici din funcția de consilier al premierului. Mihai Tudose a anunțat că l-a eliberat pe acesta din funcție deoarece se transformase într-un soi de purtător de cuvânt, depășindu-și atribuțiile. Totuși, nu poate fi ignorat faptul că Teodorovici a fost zburat din Guvern chiar după ce le-a criticat pe Sevil Shhaideh și Olguța Vasilescu, două apropiale ale lui Liviu Dragnea, după ce a criticat parte din măsurile economice din programul de guvernare ca fiind niște ”aberații”, după ce s-a pronunțat pentru impozitarea Bisericii și după ce a argumentat că nu este oportună cheltuirea a 12 milioane de euro pentru un stadion în Teleorman.