Codurile Penale vor fi modificate. Cătălin Predoiu: „Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar”

Codurile Penale vor fi modificate. Cătălin Predoiu: Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții Comisiei Europene resposanbili pentru redactarea următorului raport MCV, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că este necesară o modificare a codurilor penale.

„Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia”, a afirmat Cătălin Predoiu.

Acesta a motivat aceste modificările legislative prin numeroasele decizii ale Curții Constituționale care a invalidat articole din legea penală.

„Gândiţi-vă că în Parlament sunt 70 de propuneri de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, decizii ale CCR care trebuie aplicate, prin modificări legislative, alte modificări respinse de CCR, aflate în diverse stadii de proceduri parlamentare. Nu cred că greşesc dacă vorbesc de un şantier foarte extins pe toate planurile în ceea ce priveşte legislaţia, e mult de lucru şi cu Parlamentul, e şi perioadă electorală. Sunt câţiva ani de reconstrucţii în faţă în sistemul judiciar”, a spus Predoiu.

În schimb, Gabriela Scutea, propunerea pentru funcția de procuror general, a subliniat că procurorii trebuie să lucreze în cadrul legislativ existent și nu să se concentreze pe cererea de modificări de legi.

„Trebuie să lucrăm în fiecare zi în cadrul legislativ existent, fără să cerem imperativ modificări legislative. Ele se vor impune uneori de la sine, ca o consecinţă a deciziilor Curţii Constituţionale, ca o consecinţă a legislaţiei adoptate la nivelul Uniunii Europene, însă trebuie să vedem ce putem face şi să facem bine în cadrul existent”, a afirmat Gabriela Scutea la interviul susținut în faţa Secţiei pentru procurori a CSM.

Printre măsurile propuse pe termen scurt de Guvernul PNL se numără crearea unor grupuri de lucru care să modifice legile justiției și legislația penală. O altă măsură este finalizarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ, în urma unei dezbateri cu reprezentanții magistraților, CSM, ai asociațiilor profesionale, organizațiilor neguvernamentale și cu reprezentanții Parlamentului. Programul de guvernare mai prevede elaborarea unui alt act normativ complex care să instituie măsuri de coroborare a dispozițiilor Regulamentului EPPO cu normele interne.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`