Codul Muncii va fi modificat pentru a include două directive europene. Marius Budăi: Săptămâna viitoare se depune inițiativa legislativă la Parlament

Publicat: 04 06. 2022, 23:54
Actualizat: 04 06. 2022, 23:55
Marius Budăi / Foto: captură video Facebook

România trebuie să transpună în legislația națională, mai precis în Codul Muncii, două directive europene până la data de 1 august. Printre altele, acestea obligă angajatorii să furnizeze mai multe informații despre raporturile de muncă și să scadă perioada de probă a angajaților.

Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, a declarat că săptămâna viitoare va fi depusă inițiativa legislativă în Parlament, iar până la sfârșitul sesiunii va trece de Senat, urmând să treacă și de Camera Deputaților în luna septembrie, „nefiind nici un risc de infringement până atunci”.

Ce prevăd directivele europene ce trebuie transpuse în Codul Muncii

„Directiva 1152/2019 are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă și directiva 1158, tot din 2019, prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Sunt două directive extrem de importante, pentru că prima practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților”, a explicat Marius Budăi, la Digi24.

Ce drepturi noi pentru muncitori garantează directivele europene

„În primă fază, noi trebuie să ne asigurăm că punem la dispoziția salariaților un pachet de informații actualizate și extinse asupra condițiilor de muncă și a salariului, așa cum prevede directiva, și creăm practic prin această directivă noi drepturi minime, precum dreptul la o mai mare vizibilitate de exemplu a muncii pentru cei care lucrează în program variabil, posibilitatea de a se trece la o formă de muncă mai stabilă a lucrătorilor sau de a primi un răspuns în scris sau drepturi la formare profesională obligatorie, prin deducere din salariu a cheltuielilor.

De asemenea, putem introduce contractul de muncă cu programul fracționat. Este deja o prevedere care este în Codul Muncii din România și, de asemenea, introducerea dreptului la concediu de îngrijitor și acordarea unui concediu paternal cu o durată de minim 10 zile”, a mai spus ministrul Muncii.