Coaliția PSD-PNL nu se grăbește să elimine pensiile speciale / Cristina Prună (USR): „Acesta era un jalon care trebuia îndeplinit la finalul anului trecut, în decembrie 2022”
Parlamentarii nu se grăbesc pentru eliminarea pensiilor speciale și își continuă vacanța. Deși liderii Coaliției promiteau o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna august pentru a corecta Legea după decizia CCR, acest lucru nu se va mai întâmpla. Deputata USR Cristina Prună a criticat într-o intervenție pentru B1 TV decizia coaliției PSD-PNL:
„Vedem că cei de la PSD-PNL doar promit pe gură dar când vine vorba de fapte sunt zero, nu cumva să le strice cineva vacanța. Noi cei de la USR chiar am făcut ceva concret. În fiecare săptămână de când a fost anunțată această decizie a CCR depunem către Biroul Permanent, conducerea Parlamentului, cerere de convocare a sesiunii extraordinare, tocmai pentru a putea discuta în comisiile parlamentare decizia CCR dar și amendamente care să poată fi formulate pentru a face odată pentru totdeauna această reformă a pensiilor speciale.
Noi încă de la început am spus că această lege este extrem de proastă, o lege de salvare a pensiilor speciale, nu de reformare a acestui sistem injust, nedrept, care creează două categorii de cetățeni, unii care muncesc, contribuie și primesc pensie pe contributivitate și alții care nu respectă acest principiu, sunt mai cu moț. Ne aducem aminte de acele pensii enorme pe care le încasează unii care sunt chiar în fruntea statului român, mă gândesc la domnul Ciucă care încasează mii de euro pe lună din cauza faptului că are o pensie specială nemeritată. Acest principiu al contributivității trebuie respectat de toată lumea, dacă vrem ca oamenii din sistem să aibă pensii decente, ei bine trebuie ca acești oameni să aibă salarii corecte și la pensie să poată lua o sumă de bani care să le acopere nevoile fiecăruia”.
Cristina Prună a atras atenția că România riscă să piardă și mai mulți bani din PNRR:
„Acesta era un jalon care trebuia îndeplinit la finalul anului trecut, în decembrie 2022. Suntem deja în a doua jumătate a anului 2023 și noi nu avem încă această lege adoptată, curată pe care să scrie reforma pensiilor speciale. Evident că banii sunt în pericol. Situația aceasta a banilor europeni este una extrem de proastă. Acest PNRR înseamnă bani europeni care ne-ar veni în România într-o perioadă în care vedem situația economică a României este în scădere, suntem pe o perioadă în care economia nu mai crește cum creștea în alți ani. Acești bani ar fi o gură de aer pentru economia românească. Nu vin în mod gratuit. Trebuie să facem reforma pensiilor speciale”.