Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage atenția că noua lege a pensiilor exclude definitiv din Pilonul 2 un milion de români cu profesii liberale, manageri şi funcţionari publici.
APAPR cere Ministerului Muncii, Guvernului și Parlamentulului să mențină în legislație prevederea actuală și să nu afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul 2 de pensii private.
Amintim că nu e prima dată când politicienii Puterii încearcă să subțieze acest pilon de pensii sau chiar să-l transfere cu totul către stat. Într-o reacție mai veche, profesorul de economie Cristian Păun declara, pentru B1 TV, că politicienii stau cu ochii pe Pilonul 2 de pensii, deoarece acolo sunt mulți bani pe care vor să-i „toace pe prostii”.
Potrivit APAPR citată de Adevărul, o prevedere din proiectul noii legi a pensiilor, care va fi trimis de Guvernul Ciolacu spre vot Parlamentului, va exclude definitiv din Pilonul 2 aproape un milion de liber-profesioniști (PFA, II, IF, DDA, etc.), funcționari publici și manageri angajați cu contract de mandat.
Ei s-ar adaugă milionului de salariați deja excluși cu contribuțiile viitoare până în 2028 (construcții, agricultură, industrie alimentară, IT), adică un impact major asupra stabilității Pilonului II de pensii private obligatorii.
Astfel, prevederea în vigoare în prezent, potrivit căreia la Pilonul 2 contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS, este înlocuită de una care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților (profesii liberale, contracte de mandat, etc.).
Amintim că, la finele lunii septembrie, mai mulți parlamentari PSD au propus, prin amendamente la proiectul de lege al Guvernului cu măsurile fiscale, ca obligativitatea aderării la Pilonul 2 să fie eliminată, iar participanții actuali să ceară în scris că vor să rămână în sistem. Amendamentelele au fost retrase ca urmare a presiunii publice.
Dar în acest context, profesorul de economie Cristian Păun a explicat, pentru B1 TV, de ce politicienii tot caută să pună mâna pe banii din acest pilon privat: „Acolo sunt bani importanți care s-au strâns de-a lungul timpului, acest pilon 2 de pensii e administrat privat, nu e controlat politic absolut deloc, nu poate fi tocat mărunt pe prostii și devine tot mai mult un jucător important în economie, ca o contrapondere la puterea Guvernului. (…) Cineva, nu știu cine, are interesul să tragă România în spate de la drumul reformelor, al modernizării”.
Păun a mai susținut atunci că sistemul public de pensii „va intra în colaps în vreo câțiva ani, pentru că se ajunge la decreței începând cu 2030”.