Coaliția invită Opoziția să semneze un protocol pentru susținerea Tratatului de stabilitate în UE. Vezi prevederile acordului
Membrii Coaliției au anunțat luni că vor semna un protocol pentru susținerea Tratatului de stabilitate în UE și au precizat că vor invita și Opoziția să semneze ratificarea acestuia, a declarat președintele PDL, Emil Boc, după consultările de luni cu președintele Traian Băsescu.
„Avem șansa să facem parte de la început în UE, ca parte a acestui tratat care demonstrează seriozitatea și capacitatea României de a face față provocărilor economice interne și externe. Este păcat ca România să nu facă parte din acest tratat ”, a declarat Emil Boc.
Vezi AICI declarațiile lui Emil Boc.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat deja că Uniunea susţine semnarea Tratatului de stabilitate de către România, întrucât niciun stat european nu poate reuşi singur, în această perioadă dificilă.
Vezi AICI declarațiile lui Kelemen Hunor.
Președintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anunțat de asemenea că formațiunea pe care o reprezintă a fost de acord cu semnarea unui protocol prin care partidele se angajează să colaboreze pentru intrarea în vigoare a documentului respectiv.
Diaconescu a precizat că respectivul tratat ar reprezenta o dovadă de ”seriozitate a partidelor politice”, ”o formă de angajament pe termen mediu și lung a mecanismului politic românesc în ceea ce privește seriozitatea asumării unor măsuri.”
Vezi AICI declarațiile lui Cristian Diaconescu.
Partidele şi formaţiunile reprezentate în Parlament au participat luni la Cotroceni, la o discuţie cu președintele Traian Băsescu privind dialogul dintre partide şi funcţionarea Legislativului şi perspectivele ratificării Tratatului de stabilitate.
Ce presupune Tratatul de guvernanță fiscală:
României i-a fost cerut să semneze, recent, împreună cu alte 24 de state UE un tratat care introduce un set de „reguli de aur” privind disciplina bugetară. Rămâne să luăm decizia adoptării sau respingerii acestui document, în decursul acestui an. Marea Britanie și Cehia au refuzat deja semnarea tratatului.
Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la începutul lunii martie sși se va aplica de îndată ce 12 state l-au ratificat. Dacă România va adopta tratatul în cursul acestui an, va urma introducerea prevederilor documentului în Constituție.
Câteva dintre prevederile „Tratatului privind stabilitatea, coodonarea și convergența în Uniunea Europeană și Monetară”:
– Stabilirea unui deficit structural maxim de -0,5% din PIB. Deficitul structural pe care și l-a propus România pentru anul acesta este de -0,7%.
– Statele non-euro participă la întrunirile Zonei euro ori de câte ori se discută probleme de interes general pentru piața unică, competitivitate sau modificarea strategiei Zonei euro.
– Alte aspecte importante: stimularea pieței muncii, mai ales pentru tineri, semnarea până la sfârșitul anului a unui acord iîn ceea ce privește procesul de achiziții publice și stimularea finanțării companiilor, în special a IMM-urilor.