Guvernul a ajuns la fundul sacului. Liderii coaliției au decis să mai taie din cheltuielile bugetare. E avută în vedere reducerea sumelor alocate pentru achiziții și cheltuieli curente cu benzina folosită în instituții, dar și reducerea numărului de membri în consiliile de administrație ale companiilor de stat, precum și valoarea indemnizațiilor de ședințe. Tăierile ar însemna 20 de miliarde de lei, informează B1 TV în cadrul Știrilor prezentate de Dan Gabor.
„Sunt, de fapt, constrângeri pentru bugetul de stat. Suntem în procedură de deficit excesiv, pentru că avem deficite peste 3% din PIB și Comisia Europeană ne controlează și trebuie să avem un program de a reduce deficitul către o valoare sub 3%”, a declarat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România.
Iar primele economii se fac prin blocarea angajărilor la stat, a ată planul Guvernului.
„E o veste bună pentru că sistemul public din România e unul diintre cele mai stufoase din UE. Prin urmare, o încercare de a reduce numărul de angajați la stat e binevenit. Cum se face acest lucru? Prin ieșiri naturale din sistem, iar când iese cineva nu se angajează altă persoană. Deci în timp, să sperăm, se va reduce numărul de angajați la stat. Personalul se poate înlocui prin digitalizare. Acest lucru va îmbunătăți și experiența plătitorului de taxe în relația cu statul”, a mai spus Adrian Codîrlașu.
Guvernanții ar urma să mai taie și din sinecuri. Astfel, consiliile de administrație vor fi mai subțiri. De asemenea, ar urma să scadă indemnizațiile pentru membrii consiliilor de administrație și de ședință.
Reducerile de cheltuieli vizează și scăderea sumelor care se duc pe achiziții de mașini, carburant sau echipamente pentru instituții.
Toate acestea, pentru a rezolva problema majoră a coaliției, care e păstrarea deficitului bugetar asumat prin Legea bugetului de stat – 4,4% din PIB.