CNSAS anunță oficial că nu a eliberat așa-zisul document atribuit Securității, în care se susține că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea / Consiliul va verifica datele semnalate

CNSAS anunță oficial că nu a eliberat așa-zisul document atribuit Securității, în care se susține că Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea / Consiliul va verifica datele semnalate
Sursa foto: Nicușor Dan / Facebook

Colegiul CNSAS a transmis că nu a eliberat documentul furnizat de PSD și atribuit Securității, în care se afirma că primarul general Nicușor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani și a dat note despre colegii săi.

Potrivit surselor HotNews, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va verifica datele semnalate în documentul respectiv. Două persoane care sunt menționate în raport au cerut să aibă acces la propriul dosar.

CNSAS, reacție oficială în cazul Nicușor Dan

Colegiul CNSAS a transmis oficial că „În contextul apariției în spațiul public a documentului intitulat ”RAPORT- privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” (9-21 iulie 1988), Colegiul C.N.S.A.S. face următoarele precizări: Documentul menționat nu a fost eliberat de C.N.S.A.S.”.

„Având în vedere suspiciunile referitoare la autenticitatea documentului, Colegiul C.N.S.A.S. a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informațiilor conținute de acesta, respectând procedurile interne”, a mai transmis Consiliul.

Rezultatul verificărilor va fi făcut public după finalizarea procedurilor prevăzute de lege, se mai arată în comunicat.

Potrivit HotNews, documentul a fost furnizat presei de către un om din echipa PSD. Din patru specialiști consultați de HotNews, trei au spus că documentul e „fake” sau cu „suspiciuni”, existând neconcordanțe factuale importante. Și al patrulea expert, cercetător CNSAS, a spus că documentul este fals, pentru că lipsește watermark-ul instituției și ștampila de la Direcția Arhivă, care ar trebui să conțină inclusiv data la care a fost eliberat.

O altă dovadă că documentul e fals a fost expusă de Radu Buzăianu, unul dintre realizatorii emisiunii „Bună, România!”, difuzată pe B1 TV:

Nicușor Dan: Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea

Primarul general a reacționat la acuzații, spunând că nu a avut niciun angajament de colaborare cu Securitatea și că în relația cu autoritățile comuniste a avut „doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate”.

„Nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017. Documentul prezintă mai multe neconformități faptice”, a mai susținut Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital