Claudiu Năsui a anunțat eliberarea din funcție a încă doi administratori „speciali” pentru privatizare. Ei aveau salarii de 9.000 de lei pe lună, deși companiile înregistrează pierderi uriașe
Claudiu Năsui, ministrul USR-PLUS al Economiei, a anunțat, miercuri, eliberarea din funcție a încă doi administratori „speciali” pentru privatizare. Este vorba despre cei de la Tohan și Carfil, care aveau salarii de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună. Asta deși aceste companii înregistrează pierderi mari și generează datorii la bugetul de stat. „Datorii care sunt șterse periodic. Deci din banii noștri, ai contribuabililor”, a punctat Năsui.
Marți, acesta a detaliat care ar fi trebuit, teoretic, să fie rolul administratorilor „speciali” pentru privatizare și ce se întâmplă de fapt. Totodată, el a anunțat eliberarea din funcție a administratorilor „speciali” pentru privatizare ai companiilor de stat Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București. Salariile lor de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună.
Claudiu Năsui a eliberat din funcție încă doi administratori „speciali” pentru privatizare
„Azi mai închidem două sinecuri.
Eliberăm din funcție administratorii „speciali” pentru privatizare de la Tohan și Carfil.
Este categoria de sinecuri apărută în 2002 și care a dăinuit până azi. În teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare. În practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată.
Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au astfel de administratori „speciali”. Salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună.
De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi și generează datorii la stat. Datorii care sunt șterse periodic. Deci din banii noștri, ai contribuabililor”, a scris Claudiu Năsui, pe Facebook.
Ministrul Economiei a explicat apoi că Tohan SA a avut, în 2020, pierderi de 3.6 milioane de lei și că are datorii la stat de peste 30 de milioane de lei. Iar Carfil SA avea pierderi de 11 milioane de lei, în 2020, și are datorii de peste 15 milioane de lei.
„La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile și toate categoriile „speciale”. În ministerul economiei și în companiile care au rămas la economie, reforma continuă. Trebuie să punem stop găurilor negre și companiilor de stat căpușate”, a mai scris Claudiu Năsui.