Ciucă susține că are „confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a președinției suedeze” la Consiliul UE

Ciucă susține că are „confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a președinției suedeze” la Consiliul UE
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă susține că există „confirmarea certă” că aderarea României la spațiul Schengen „se află pe agenda de lucru a președinției suedeze” la Consiliul UE, transmite Agerpres.

Premierul a fost joi la ambasada Suediei, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE, și a avut o întrevedere cu ambasadorii statelor UE acreditați în România.

„Am discutat. Ieri am fost la Ambasada Suediei, care asigură preşedinţia UE. Avem confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a preşedinţiei suedeze”, a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la Antena 3 CNN.

Oficialul susține că „se discută la nivel de experți tehnic cu partea austriacă, cu toți cei care pot să contribuie și să ne sprijine”.

Aderarea României la Schengen, respinsă de Austria și Olanda la Consiliul JAI din 8 decembrie

În timpul președinței cehe, intenția României de a adera la Schengen s-a soldat cu un eșec răsunător, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, când candidatura noastră a fost respinsă prin vetourile Austriei și Olandei, cu partea olandeză susținând că ar fi votat „împotrivă” doar pentru că dosarul nostru era cuplat de cel al Bulgariei.

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac s-a arătat „destul de rezervat” în privința unui nou demers, iar recent declara că ar fi șanse mai mari de aderare în perioada următoare prin procesul pe care l-a deschis el la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Observăm că Austria și Olanda au încălcat principiul cooperării loiale, împiedicând îndeplinirea misiunilor ce decurg din tratate (…). Croația a primit acceptul de a adera la spațiul Schengen cu această mențiune – întrucât îndeplinește criteriile în baza evaluărilor, este invitată în spațiul Schengen. Deși România și Bulgaria îndeplinesc criteriile, Consiliul a luat o decizie arbitrară, utilizând acest abuz de drept”, declara europarlamentarul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`