Ciucă: „Dacă Nicușor Dan mai vrea să fie susținut de PNL, condiția e să se înscrie în partid” / Dan a explicat deja de ce vrea să candideze ca independent, cu susținerea tuturor partidelor de Dreapta: Dacă nu se întâmplă asta, va câștiga PSD (VIDEO)

Publicat: 23 11. 2023, 11:52
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, a declarat că PNL îl va mai susține pe Nicușor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei doar dacă acesta se va înscrie în partid. La rândul său, Dan a explicat recent că trebuie să rămână candidat independent tocmai pentru a-și asigura sprijinul tuturor partidelor de Dreapta, deci și al USR, PMP și FD.

Nicușor Dan a mai avertizat că dacă partidele de Dreapta, deci și PNL, nu vor susține un candidat comun la alegerile de anul viitor, sunt șanse mari ca Primăria Capitalei să fie câștigată de candidatul PSD, așa cum s-a întâmplat în 2016.

Nicolae Ciucă îi pune condiții lui Nicușor Dan pentru ca PNL să-l susțină la alegerile de la anul

„Discuția cu Nicușor Dan este mai veche. Dumnealui a candidat la Primărie și cu susținerea PNL (…). Astăzi, PNL are capacitatea administrativă, pentru că dacă ne uităm la ceea ce au realizat administrațiile liberale, este necesar doar să vorbesc de ce a făcut Emil Boc la Cluj, ce a făcut Ilie Bolojan la Bihor, ce a făcut Ion Dumitrel în Alba, ce a făcut Gheorghe Flutur la Suceava, deci PNL a demonstrat că are capacitate să administreze și să dezvolte și local și regional.

Ca atare, nu putem să nu avem un candidat în București. Dacă Nicușor Dan vrea să mai primească susținerea Partidului Național Liberal, are o singură soluție: să se înscrie în Partidul Național Liberal”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă, pentru RFI.

Întrebat dacă înscrierea în PNL e singura condiție, Ciucă a răspuns: „Prima. După ce se îndeplinește aceasta, mai vedem și celelalte condiții”.

De ce Nicușor Dan nu vrea să se înscrie în niciun partid, ci să candideze independent

Recent, într-o intervenție pentru B1 TV, Nicușor Dan a explicat de ce nu vrea să se înscrie în niciun partid, ci să candideze ca independent la alegeile de anul viitor pentru Primăria Capitalei: „ Mi-e greu să cred că în situația unor alegeri într-un singur tur, având două partide de dreapta mari, PNL și USR, cu scoruri aproape similare, mi-e greu să cred că un partid o să poată spune ”votați candidatul altui partid”. Soluția din 2020 a fost cea echilibrată. (…) E foarte greu ca unul din partidele mari să susțină candidatul celuilalt partid și atunci rămâne varianta independentului care să fie susținut de partide”.

Dan a explicat și de ce e important ca toate partidele de Dreapta să susțină același candidat: „Pentru mine un singur lucru e clar: în 2016, Dreapta nu a fost unită la București și a câștigat PSD, în 2020, cu mari eforturi s-a unit și a scos PSD de la administrația locală. Ăsta e singurul lucru care contează”.