Ciucă a anunțat măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat, mai puțin în Educație și Sănătate, scad cu 10% cheltuielile ministerelor, se înjumătățește numărul de consilieri ai demnitarilor din aparatul guvernamental

Ciucă a anunțat măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat, mai puțin în Educație și Sănătate, scad cu 10% cheltuielile ministerelor, se înjumătățește numărul de consilieri ai demnitarilor din aparatul guvernamental
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Nicolae Ciucă (PNL) a anunțat, luni după-amiază, finalizarea discuțiilor cu liderii PSD și UDMR privind măsurile menite să reducă din cheltuielile bugetare. Ciucă a vorbit despre înghețarea angajărilor la stat, cu excepția domeniilor Sănătate și Educație, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor cu bunurile și serviciile și reducerea la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

De asemenea, premierul a mai anunțat introducerea unui sistem prin care vânzarea de la un fermier la consumator să se facă prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari.

Ciucă, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare

„Am decis să reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri și servicii, să oprim achizițiile de autovehicule, de mobilier, precum și alte cheltuieli neesențiale ale instituțiilor publice. Vom îngheța angajările la stat, bineînțeles ținând cont că învățământul și sănătatea au, în continuare, nevoie de personal.

Am stabilit că este necesară o reducere la jumătate a numărului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental”, a anunțat Nicolae Ciucă, pe Facebook.

Acesta a explicat apoi și cum va funcționa lanțul de aporvizionare pe care vor să-l implementeze.

„Tot în coaliție, am decis și introducerea lanțului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu și de sănătate. Mai precis, în acest circuit activitatea economică se desfășoară în zona de producție sau în vecinătatea acesteia și se realizează prin mijloace ecologice şi sustenabile de producție agroalimentară.

Concret, prin această măsură vânzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari. În plus, entitățile publice care desfășoară activități de alimentație publică (cantine școlare, unități militare, cantine spitalicești etc.) vor achiziționa alimente din vecinătate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai transmis Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`