USR a stârnit o dezbatere aprinsă în acest weekend după ce un grup de parlamentari a depus la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsa cu închisoare pentru cei care promovează ideile și doctrinele comuniste. Mai exact, este vorba despre o propunere legislativă privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist, iar cei care ar încălca prevederile acesteia ar risca o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani. (Detalii AICI)
Unul dintre cei mai aprigi susținutători ai acesti legi este Cristian Ghinea, deputat aflat pe locul 2 pe lista USR-PLUS în alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai.
Dar USR nu este primul partid care încearcă să treacă o astfel de lege, iar tentativele precedete făcute fie de PSD-UNPR sau PNL au eșuat din diverse motive, dintre care amintim nerespectarea tehnicii legislative sau prevederi care intrau în contradicție cu Constituție.
De atlfel, trebuie subliniat că, în 2016, din poziția de premier, Dacian Cioloș, a emis un punct de vedere în care se opune fix adoptării unei inițiative legislative care prevedea „interzicerea organizațiilor politice cu caracter comunist”.
În cadrul observațiilor făcute în punctul de vedere al guvernului, semnat de Dacian Cioloș, se arată că legea „cuprinde două ingerințe asupra a două drepturi fundamentale și anume, limitarea dreptului la liberă exprimare precum și limitarea dreptului la liberă asociere a cetățenilor români”. De asemenea, Guvernul Cioloș arată că interzicerea înființării de partide ar încălca dispozițiile CEDO, cât și o decizie a Curții Constituționale din 2010 sau dispozițiile din Legea partidelor politice.
PUNCTUL DE VEDERE INTEGRAL SEMNAT DE DACIAN CIOLOȘ POATE FI CITIT AICI
Proiectul de lage a fost respins definitiv abia în 2017 în Camera Deputaților, moment în care 25 de deputați USR, printre care și Cristian Ghinea, și 2 deputați PNL au votat împotriva respingerii legii, conform stenogramei ședinței.
Prin urmare putem vedea o diferență clară de opinie în interiorul alianței USR-PLUS în care numărul 1 de pe lista de europarlamentare, Dacian Cioloș, are o opinie complet diferită de locul 2 de pe listă, Cristian Ghinea. Rămâne de văzut însă cum se va poziționa și acum Dacian Cioloș și partidul său, dacă va susține partenerul de coaliție sau va rămâne consecvent în opinia formulată.